Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jan Jambon: ‘Niet verboden om maatregelen nu al toe te passen’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

‘Het is voor niemand verboden om die maatregelen nu al toe te passen.’ Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in radioprogramma De Ochtend op de kritiek dat de nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering pas op vrijdag ingaan. ‘Tussen de politieke besluitvorming en het in uitvoering brengen van die dingen, is gewoon een beetje tijd nodig.’

De Vlaamse regering raakte het dinsdag eens over een nieuwe reeks maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Hier en daar worden vraagtekens geplaatst bij de beslissing om die pas vanaf vrijdag om 18 uur te laten ingaan. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte stelde bijvoorbeeld dat de fitnesscentra in zijn gemeente dinsdagavond werden overspoeld door Brusselaars.

De minister-president haalt aan dat er tijd nodig is om een wettelijk kader uit te werken. “Tweede element is dat we van de sport-, cultuur- en jeugdsector vragen aanpassingen te doen. Die hebben even tijd nodig om leden en klanten in te lichten. We geven hen wat ademruimte. Het gaat hier om twee dagen.”

“Het is ofwel te laat, ofwel is het te vroeg. Het is altijd iets.” Want om het probleem bij de wortel aan te pakken, kwamen we sowieso te laat, insinueert de Vlaams minister-president: “Eigenlijk had men op de markt in Wuhan maatregelen moeten nemen.”

Jambon oppert dat het achteraf makkelijk is om kritiek te geven. “We monitoren van dag tot dag.” De minister-president sluit verdere maatregelen dan ook niet uit: “Het is een permanent sturen en bijsturen.”

Maar het doel is duidelijk: “We willen het onderwijs zo lang mogelijk openhouden. We kunnen het toch niet meemaken dat we een generatie kinderen leerachterstand laten oplopen.”