Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Pierre Van Damme: ‘Binnen tien dagen kraakt ons zorgsysteem. Deze golf wordt erger dan de vorige’

Pierre Van Damme: ‘Binnen tien dagen kraakt ons zorgsysteem. Deze golf wordt erger dan de vorige’
Beeld BELGA

‘De kroniek van een epidemie die al in de zomervakantie voorspeld was’, zo noemt epidemioloog Pierre Van Damme in Het Laatste Nieuws de zeer zorgwekkende coronacijfers in ons land. Hij verwacht dat ons zorgsysteem zal kraken in de loop van de volgende tien dagen. ‘Deze golf wordt erger dan de vorige.’

Jan Stroobants, hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, bond gisterenavond de kat de bel aan. De extra coronamaatregelen die de Vlaamse regering neemt, komen volgens Stroobants rijkelijk laat. De zorgtanker “loopt hoe dan ook tegen de klippen”, zo verklaarde hij.

Ook Van Damme toont zich erg bezorgd over de evolutie in onze ziekenhuizen. “We breken nu het ene record na het andere. Binnen de kortste keren gaan we het maximum van 2.000 bedden op intensieve halen”, zegt hij.

Hij verwacht dat ons zorgsysteem “waarschijnlijk in de loop van de volgende tien dagen” zal kraken. “Dat is geen mooi vooruitzicht. De mensen in de gezondheidszorg zijn op. We moeten gigantisch respect tonen en het personeel ondersteunen, maar ook het labopersoneel dat dag en nacht werkt en de huisartsen.”

Over de verstrengingen die pas vrijdag ingaan zegt Van Damme: “Dat is sowieso te laat. Ik hoop dat we daar lessen uit trekken. Anderzijds passen de mensen hun gedrag al aan voor de maatregelen ingaan. Dat is een belangrijk signaal. Je hoeft niet te wachten op de maatregelen. Het belangrijkste is dat we ons gedrag aanpassen. Wacht niet tot vrijdag om een aantal zaken te doen, zoals bijvoorbeeld telewerk verplichten.” 

Van Damme begrijpt wel dat universiteiten en hogescholen een aantal zaken moeten organiseren. Er is ook een wetgevend kader nodig”, aldus Van Damme nog. “Maar sowieso zijn de maatregelen laat. Dit zijn zaken die we al aantal weken geleden hadden kunnen doen. Hoe vroeger je maatregelen treft, hoe minder zwaar ze moeten zijn en hoe meer effect ze hebben.”

Vroegere avondklok

Een vroegere avondklok zoals in Brussel en Wallonië had volgens Van Damme “kunnen gebeuren”. “Het is iets dat redelijk makkelijk kan georganiseerd worden zodanig dat het over hele land hetzelfde is. Is dat een grote gemiste kans? Ik denk niet dat er veel mensen van ene regio naar andere gaan afvloeien. Het belangrijkste is dat mensen uit elkaars buurt blijven. We mogen dit virus gewoon geen kansen geven.”

Van Damme vindt tot slot niet dat het aantal contacten verder moet beperkt worden. “Het moet ook leefbaar en haalbaar zijn. We denken natuurlijk nog altijd aan psychisch welzijn. Je moet nog een kleine groep kunnen zien op afstand en één knuffelcontact kunnen hebben. Zo’n knuffelcontact buiten het gezin is voor alleenstaanden een belangrijk signaal.”