woensdag 28 oktober 2020 - Zutendaal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  rr

Limburgers in de VS

Jan in Florida: “Je kan niet ontkennen dat economie goed draait”

Tampa Bay

Jan Heylen (40) uit Zutendaal combineert de racerij in Florida met de uitbating van een fietsenwinkel in Tampa Bay. “Het is voor velen moeilijk om achter de figuur van Trump te staan, maar voor de economie is hij heel goed geweest.”

Mag je stemmen?

“Neen.”

Op wie zou je stemmen?

“Trump.”

Wie wint in Florida?

“Trump.”

Wie wordt de volgende president?

“Trump, maar het verschil zal klein zijn.”

  

The Donald

Zijn stem mag Jan niet uitbrengen, ondanks dat hij al 15 jaar in de VS verblijft. “Het zal voor de volgende keer zijn. Ergens volgend jaar beschik ik over de dubbele nationaliteit.” Pech voor The Donald, want de stem van ondernemer Jan zou hij krijgen. “In Europa kijken ze vooral naar de negatieve aspecten van Trump. Als ik met familie en vrienden in België praat, gaat het veelal over zijn mindere kanten. Maar het grote deel van de mensen die in de States een zaak hebben, stemmen op hem. Niet voor zijn persoon, maar wel waar hij en zijn partij economisch voor staan. Een Trumpfan ben ik niet, maar ik wil dat de Republikeinen aan de macht blijven. Er is geen alternatief. Niemand kan ontkennen dat de economie nog nooit zo goed geweest is als nu. De invloed van Covid-19? Die is er, maar het is anders dan de crisis in 2008. Die had toen impact op grote bedrijven, de huizenmarkt. Nu is die impact er niet. De bedrijven hebben het goed gedaan de voorbije jaren waardoor ze deze crisis kunnen overbruggen. De huizenmarkt boomt als nooit tevoren. Mensen zijn niet nerveus en stellen de aankoop van pakweg een auto niet uit. Pubs, bars, nachtclubs en het toerisme voelen het nu vooral.”

Privatiseren

Er zal nog veel water naar de Everglades moeten vloeien, willen de Democraten Jan overtuigen. “Ze vinden dat ze zoals in België alles aan iedereen moeten weggeven. Het zijn de socialisten van de VS.” De figuur Biden spreekt Jan evenmin aan. “Hij heeft geen persoonlijkheid en geen ervaring op economisch vlak. Het is een man die nooit een eigen zaak heeft gehad en in een luxesituatie zit. Zijn aanpak is meer Europees. Iedereen moet taksen betalen, waardoor bepaalde mensen voordelen krijgen. Dat gaat hier nooit lukken, nagenoeg alles is hier geprivatiseerd.” In Florida vallen 29 kiesmannen te verdelen, alleen Californië (55) en Texas (38) doen beter. “Vier jaar geleden gingen ze naar Trump, ik verwacht nu hetzelfde. Tot enkele maanden geleden dacht ik dat hij vlot president zou worden. Het coronavirus, waarvoor we in Florida altijd soepele regels hadden, en Black Lives Matter kunnen het hem moeilijk maken. De protesten zie ik ook verminderen na de verkiezingen. Dat heeft grotendeels met de ‘elections’ te maken. Trump en Biden proberen er allebei profijt uit te halen. Spijtig dat het hier zo gaat.”

LEES OOK. Noel in Hawaï: “Cultuur is hier anders dan op vasteland”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws