Direct naar artikelinhoud
OverzichtUpdate

Zij wachten vrijdag niet af: al 20 steden en gemeenten voeren nieuwe maatregelen sneller in

In Gent gaan de maatregelen woensdag om middernacht in.Beeld Wannes Nimmegeers

De Vlaamse regering besliste dinsdag om een reeks nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus in te voeren. Alle evenementen worden afgelast, er komen nieuwe beperkingen voor winkelen en indoor sporten. Vrijdag om 18 uur gaan de maatregelen in, maar steeds meer gemeenten willen hier niet op wachten en kiezen ervoor om ze vervroegd in te voeren. 

Antwerpen

Stad Mechelen kondigt aan dat de nieuwe maatregelen op hun grondgebied woensdag om middernacht al ingaan. “Ik heb alle begrip dat de Vlaamse Regering tijd nodig heeft om deze maatregelen over Vlaanderen uit te rollen”, reageerde burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-m+). “Op het terrein voel ik echter aan dat de Mechelaars klaar zijn voor deze strengere maatregelen.” De politie zal de nieuwe maatregelen meteen handhaven. 

Vier Kempense gemeenten verenigden zich maandag al in een open brief om dringend strengere maatregelen op te leggen. “Bij het uitblijven van beslissingen van de hogere overheden zullen we de organisatie van alle activiteiten en evenementen verbieden, alsook elke fysieke samenkomst in de context van vrijetijdsverenigingen en -clubs”, klonk het in de brief die werd opgesteld door Mol, Balen, Retie en Dessel.

Ook in de Noorderkempen zijn de burgemeesters druk bezig met de cruciale vraag ‘wachten of nu al ingrijpen?’ Beerse bekijkt wat er haalbaar is. “Het is al zo snel schakelen in deze tijden dus we hebben die tijd wel nodig”, zegt burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be). “We bekijken wat er praktisch haalbaar is. Kijk naar het zwembad: hoe snel krijgen we daar iedereen verwittigd? Als we kunnen, gaan we dat zo snel mogelijk sluiten. Wat betreft evenementen verandert er voor ons niets. Wij hadden al beslist om die tot midden november uit te stellen.” In Merksplas zijn ze wel al verder gegaan. Alles rond sport boven de 12 jaar werd er stilgelegd vanaf woensdag. Hoogstraten en Lille maken woensdagnamiddag nog een beslissing, Baarle-Hertog besloot wél af te wachten tot vrijdagavond.

In de Noordrand heerst verdeeldheid. Brasschaat ziet geen nood om af te wijken van de timing die de overheid oplegt, Wuustwezel voert de maatregelen betreffende de sportinfrastructuur en het verenigingsleven net per direct in. Ook hoopt burgemeester Dieter Wouters (CD&V) dat de fitnesscentra solidair zijn en zelf de beslissing maken te sluiten. Kalmthout voert de maatregelen in vanaf donderdagochtend. In Brecht en Essen moet de veiligheidscel nog samenkomen. 

Vlaams-Brabant

Op Twitter riep burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) al op om de maatregelen in heel Vlaanderen sneller te laten ingaan. Zij laat ze alvast in Aarschot ingaan vanaf woensdag om 18 uur. 

Zaventem gaat zelfs voor een volledige lockdown qua vrije tijd, en die begint donderdag al. Burgemeester Ingrid Holemans sluit alle gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur zoals sport-, cultuur en jeugdaccommodatie. Opvallend: ook kinderen onder 12 jaar zullen niet meer kunnen sporten of naar de jeugdbeweging kunnen. Hiermee gaat ze een stap verder dan de Vlaamse overheid, “omdat we merken dat het coronavirus ook steeds meer bij kinderen onder 12 jaar circuleert”.

Ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani laat weten dat hij niet wil wachten: “De cijfers zijn slecht, in het hele land. We moeten nu handelen. Elke dag telt.” In Leuven gaan de maatregelen dan ook woensdagnacht al in. Ridouani geeft aan vooral bezorgd te zijn over het ontbreken van het onderwijs in de nieuwe maatregelen. Leuven besliste eerder deze week al dat secundaire scholen na de verlengde herfstvakantie tot aan de examenperiode in december overstappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de 2de en 3de graad.

In Tienen gaan de verstrengde maatregelen morgenochtend om 8 uur reeds in, terwijl Vilvoorde en Machelen dan weer hebben besloten om de avondklok van Brussel (22 uur tot 6 uur) te volgen. De overige verstrengde Vlaamse regels gaan er vanaf middernacht in.

Limburg

Ook Sint-Truiden beslist om niet langer te wachten. Daar gaan de maatregelen vanaf woensdag om 18 uur al in. “Er is geen tijd te verliezen. Elk uur telt”, zegt burgemeester Veerle Heeren. “We denken dat dit de juiste beslissing is, omdat er binnen de gemeente heel wat bezorgdheid heerst.”

Het Limburgse Pelt hakte vorige week de knoop al door om niet meer te wachten op de overheid, en besliste toen alle evenementen plat te leggen tot 8 november. Niet veel later klonk hetzelfde geluid in Hamont-Achel, dat de geplande kermis afgelaste en sterk aandrong bij de lokale verenigingen geen evenementen meer te organiseren. 

Leopoldsburg legt de nieuwe maatregelen op vanaf donderdag, en vraagt met klem aan alle verenigingen om het contact tussen hun leden onderling zoveel mogelijk te beperken. 

West-Vlaanderen

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein pakt het naar eigen zeggen pragmatisch aan: hij legt geen onmiddellijke sluiting op, maar kijkt per geval wat mogelijk is.  “Zo kunnen de Mercator en De Grote Post wel meteen sluiten. In het Ensormuseum bijvoorbeeld worden de reservaties nog uitgevoerd, maar we nemen geen nieuwe meer aan”, aldus Tommelein. Veel verenigingen lieten er wel al spontaan weten hun activiteiten stil te leggen. 

Burgemeester van Wingene Hendrik Verkest (CD&V) was er sneller bij en legde vorige week al alle evenementen plat. “We kunnen het ons niet veroorloven om nog een week te wachten op aangepaste protocollen en ondernemen daarom onmiddellijk actie”, klonk het toen. “We willen erger voorkomen en moeten ingrijpen. Dat doen we door ons verenigingsleven en alle evenementen in onze gemeente twee weken volledig stil te leggen.” Niet veel later werd in Meulebeke dezelfde ingrijpende beslissing genomen.

Ook het West-Vlaamse Pittem volgde een dag later het voorbeeld van Wingene en legde het lokale verenigingsleven twee weken lang stil. “Lokale contactopsporing leert dat het virus ook het verenigingsleven is binnengedrongen”, verklaarde burgemeester Ivan Delaere (CD&V) deze beslissing.

Ook voor Ruiselede is de afgelasting van de sportactiviteiten niet nieuw. Alle sportactiviteiten in clubverband werden vorige week voor twee weken verboden. De jeugdverenigingen en socioculturele verenigingen bleven er wel nog buiten schot, maar worden nu door de nieuwe maatregelen van de Vlaamse overheid dus vanaf vrijdag toch aan banden gelegd. 

Het West-Vlaamse Tielt besloot vorige week het voorbeeld van Wingene niet te volgen, maar het stadsbestuur vroeg wel al aan de lokale verenigingen om zich te beperken tot de hoofdactiviteiten. 

Oost-Vlaanderen

Ook in Gent ziet burgemeester Mathias De Clercq het niet zitten om te wachten op vrijdag. Hij zorgt er met een burgemeestersbesluit voor dat de maatregelen in Gent ingaan in de nacht van woensdag op donderdag. “We hadden bijkomende en uniforme maatregelen gevraagd, en die zijn er gekomen”, aldus De Clercq. “Maar er is geen tijd te verliezen.”

Nog in Oost-Vlaanderen gaan Sporthal De Rijdt en zwembad Poseidon in Brakel vervroegd toe: woensdag is de voorlopig laatste openingsdag. De burgemeester had ook al een politiebesluit uitgevaardigd, waarmee hij een verbod op jeugdvoetbal instelde tot en met 8 november.

Gemeente Lebbeke sluit alle sportaccomdaties woensdag al. Ook worden de sportkampen die gepland waren in de herfstvakantie geannuleerd. “Sporten en spelen blijven uiteraard nog steeds belangrijk, maar dan wel in eigen bubbel en outdoor”, zegt burgemeester Raf De Wolf (N-VA) over deze drastische beslissing.