Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRusthuizen

Corona-uitbraak in 1 op de 4 rusthuizen: ‘We komen serieus handen tekort’

Woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Het gaat van kwaad naar erger in de rusthuizen. In zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra zijn opnieuw coronabesmettingen vastgesteld, en één op de vier kampt zelfs met een uitbraak. Ook het aantal overlijdens stijgt fors. Vooral door het uitvallen van personeelsleden is het op sommige plaatsen nog moeilijk te bolwerken. Daarom werd de bezoekregeling aangepast naar één vast knuffelcontact en één ander contact per twee weken.

Het coronavirus sluipt hopeloos binnen in de Vlaamse rusthuizen. Al bijna 200 woonzorgcentra kampen momenteel met een corona-uitbraak. Dat is liefst één op de vier in ons land. Uit de laatste cijfers van het Agentschap Zorg & Gezondheid blijkt dat er maandag 1.764 nieuwe besmettingen bij bewoners werden vastgesteld, ruim de helft meer dan dezelfde periode een week eerder. “De cijfers stijgen opvallend snel, daar kunnen we niet omheen”, benadrukt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. Er werden ook 32 nieuwe overlijdens gemeld, en dat is maar liefst een vervijfvoudiging.

Ook grootste rusthuis blijft niet gespaard

Toch zijn het vooral personeelsleden die uitvallen door corona. In ruim de helft van de Vlaamse woonzorgcentra is er al minstens één besmetting bij een personeelslid vastgesteld. De recentste cijfers duiden op 1.192 nieuwe besmettingen bij medewerkers, een week eerder waren dat er nog 738. De snelheid waarmee personeelsleden besmet raken, is verontrustend. Zo vindt ook Yves Minnoye (54), directeur van woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo. Opvallend: tijdens de eerste golf bleef het grootste rusthuis van België volledig coronavrij. Een dikke nul, klonk het toen. De directeur en zijn team waren er glansrijk in geslaagd om de onzichtbare vijand buiten de muren van het gebouw te houden. Helaas is het daar nu een ander paar mouwen.

Directeur Yves Minnoye.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Van de 460 bewoners zijn er 43 positieve gevallen ontdekt. Vier bewoners zijn helaas overleden. Ook 22 van de in totaal 390 personeelsleden raakten intussen besmet. En dat laatste aantal is op een week tijd verdubbeld. Zorgwekkend, stelt Minnoye. “Elke afdeling is autonoom, waardoor er dus geen uitwisseling mogelijk is van de ene afdeling naar de andere. Zo vermijden we ook kruisbesmettingen. Maar omdat de uitstroom van het personeel op de zwaarst getroffen afdeling groter is dan de instroom, komen we daar serieus handen tekort.” Ze krijgen het daar dus nog maar moeilijk gebolwerkt. “Het zijn al slapeloze nachten en spannende dagen geweest. Dat zorgt voor de nodige stress, maar ook voor een absolute vastberadenheid om het virus buiten te krijgen”, zegt hij hoopvol. “Iedere dag is bang afwachten, al hoop ik dat we nu wel voorbij de piek zitten. En nogmaals: hoe sneller we de testresultaten hebben, hoe korter we op de bal kunnen spelen.”

Om de testing vlotter te laten verlopen, werkt het WZC sinds kort samen met het Imelda ziekenhuis van Bonheiden. “Daar krijgen we de testresultaten binnen één dag. Op die manier lopen we niet meer achter de feiten aan en kunnen we de uitbraak sneller onder controle krijgen.”

Extra personeel gezocht

Omdat het WZC handen tekortkomt, heeft de directeur nu noodgedwongen de hulp ingeschakeld van burgemeester van Tremelo Bert De Wit (CD&V). Die lanceerde via het online platform ‘Tremelo Helpt’ een oproep om extra personeel te vinden. Dat gemeentelijk platform werd tijdens de eerste lockdown in het leven geroepen om hulpbehoevende inwoners te helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen. “Er zijn een tiental hulpverleners nodig. In de eerste plaats zoeken we naar personen met een zorgdiploma of studenten van een zorgrichting. Anderzijds zijn we op ook zoek naar personen die zich willen inzetten op logistiek vlak”, besluit hij.

Bezoekregeling aangepast

Om te vermijden dat er zich straks opnieuw drama’s voordoen in de rusthuizen, is er overleg geweest met de zorgkoepels en kondigde de Vlaamse regering nieuwe maatregelen af. “We konden niet anders”, stelt Margot Cloet, directeur van Zorgnet Icuro. De bezoekregeling werd opnieuw beperkt. Zo mogen bewoners voortaan slechts één vast knuffelcontact hebben en daarnaast één extra contact per twee weken zien. Dat laatste contact mag wel wisselen. Tot slot kunnen mantelzorgers voortaan blijven slapen in woonzorgcentra, omdat er daar vaak nog kamers leegstaan. “Dat is goed voor de levenskwaliteit van de bewoner, van andere bewoners en dit ontlast voor een stuk het personeel”, verduidelijkte bevoegd minister Wouter Beke (CD&V).