woensdag 28 oktober 2020 - Borgloon
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  rr

Limburgers in de VS

Ria in Arkansas: “Trump stopte de uitverkoop van de VS”

Springdale

De Loonse Ria O’Neal-Dirickx (68) geniet van haar pensioen en het goede leven in Arkansas. “Ondanks dat Trump het niet slecht gedaan heeft, hoop ik op een oplossing voor Obamacare.”

Mag je stemmen?

“Ja”

Op wie stem je?

“Nog onduidelijk. Op Trump vier jaar geleden.”

Wie wint in Arkansas?

“Trump”

Wie wordt de volgende president?

“Trump.”

  

Koopkracht

In 2004 verhuisde Ria met haar man, die toen voor farmareus Johnson & Johnson werkte, naar Amerika. Na enkele Aziatische tussendoortjes in China en Singapore en een omweg via Zwitserland, vormt Springdale in the natural state Arkansas al negen jaar haar thuisbasis in de VS. “Het is hier prachtig om te wandelen, mountainbiken, kanoën, vissen en nog zoveel meer”, beschrijft Ria. Ze zag het leven er de afgelopen vier jaren onder Trump verbeteren. “De werkloosheid is aanzienlijk gezakt en de koopkracht is gestegen. Covid-19 heeft dit allemaal nu wel on hold gezet. De president heeft een overbelasting van de ziekenhuizen voorkomen en de economie niet plat gelegd, dat is niet onbelangrijk. Bovendien is een sterk Amerika goed voor iedereen, ook voor Europa.”

Obamacare

Op het verlanglijstje van Ria voor de volgende president staan: de snelle komst van een coronavaccin, het stoppen van het zaaien van haat en een goede oplossing voor Obamacare. “Het is een misverstand te denken dat Trump Obamacare met de grond gelijk heeft gemaakt. Wel maakte hij een einde aan de verplichting dat iedereen aan de gezondheidszorg moest bijdragen. Dat was niet grondwettelijk. Het ging in tegen het principe van vrijheid van persoon. Iedereen moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij doet. Trump heeft zich in het laatste presidentieel debat uitgesproken voor een betere oplossing, waarbij iedereen de keuze blijft behouden en waarbij de verzekeringen personen met bestaande gezondheidsproblemen niet kunnen weigeren.”

Partijprogramma

In 2016 ging Ria’s stem naar Trump. “De armoede was fel gestegen. Amerika was zichzelf aan het uitverkopen. Allemaal in naam van de globalisatie en het leefmilieu. Dat veroorzaakte armoede en er was veel illegale immigratie vanuit Mexico, wat ook nog eens extra drugsproblemen en mensenhandel met zich meebracht. Dat is verbeterd.” De Loonse stelt dat ze in de eerste plaats niet op de persoon Trump gestemd heeft. “Ik kijk naar het partijprogramma. Elke verkiezing kijk ik naar wat iedereen te bieden heeft.” Ondanks dat het Republikeinse programma haar het meeste lijkt aan te spreken, is Trump nog niet verzekerd van Ria’s stem. “Ik wacht op een bevestiging van zijn economisch programma, een positief antwoord op de gezondheidsverzekering en een antwoord op de abortus- en euthanasiekwestie. Dat is belangrijk voor mij als katholiek”, besluit Ria, die tot slot de partijdigheid van de media hekelt.

LEES OOK. Maite in New Mexico: “Niemand heeft een oplossing voor de rassenongelijkheid”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws