Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Duitsland voert ‘gedeeltelijke lockdown’ in vanaf 2 november

Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld REUTERS

Duitsland zal op maandag 2 november een ‘lockdown light’ invoeren. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten beslist. Zo gaat de horeca op slot en sluiten de cultuurhuizen, maar de scholen blijven open.

en

Het gaat om een ‘lockdown light’ die dicht in de buurt komt van de maatregelen tijdens de eerste coronagolf. De bedoeling is door contactbeperkingen het stijgend aantal besmettingen onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat de Duitsers kerst bij de familie kunnen vieren, zo klinkt het.

Zo mogen gezinnen elkaar enkel nog treffen als ze met maximum tien zijn en het niet meer dan twee huishoudens betreft. Restaurants, bars, clubs, discotheken en cafés gaan dicht. Thuislevering of afhaal is nog toegelaten.

Volg alle ontwikkelingen omtrent Covid-19 in onze liveblog.

Theater, opera, concerthallen, bioscopen en dergelijke moeten de deuren sluiten, net als fitnessstudio’s en zwembaden.

Amateursportwedstrijden mogen niet meer doorgaan, ook de trainingen zijn afgelast. Individueel sporten, zoals gaan joggen, mag men wel nog doen. Profsportwedstrijden mogen wel doorgaan, echter zonder publiek.

Supermarkten blijven open, maar de voorschriften om te winkelen worden strenger.

Scholen en kinderopvang blijven open en ook kappers mogen voortwerken.

De nieuwe maatregelen gelden al zeker tot eind november.

Deze “zware” en “voor heel het land geldende maatregelen” moeten contacten zoveel mogelijk beperken en zo de snelle verspreiding van het virus indijken, zei Merkel bij de officiële voorstelling ervan. De situatie is inmiddels op een punt gekomen dat bij 75 procent van de infecties niet meer is geweten vanwaar ze komen. Men kan zo niet meer zeggen dat welbepaalde sectoren niet tot de uitbreiding van de pandemie bijdragen.

De federale regering en de bondstaten zullen twee weken na de inwerkingtreding van de nieuwe waaier maatregelen de uitwerking ervan evalueren.