Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

▶ Premier De Croo roept ‘gedeeltelijke lockdown’ uit: ‘De situatie in ons land is bijzonder kritiek’

▶ Premier De Croo roept ‘gedeeltelijke lockdown’ uit: ‘De situatie in ons land is bijzonder kritiek’
Beeld BELGA

In een videoboodschap spreekt premier Alexander De Croo (Open Vld) de bevolking toe. ‘De situatie in ons land is bijzonder kritiek’, klinkt het. De nieuwe coronamaatregelen  (behalve de avondklok) zullen vanaf middernacht gelden voor heel het land, zonder verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De Croo spreekt van een ‘gedeeltelijke lockdown’.

▶  Bekijk de integrale videoboodschap

Video wordt geladen...

“De situatie in ons land is bijzonder kritiek”, opent De Croo zijn boodschap.  “De eerste en enige prioriteit vandaag is onze zorgverleners en ziekenhuizen bijstaan en de curve keren.” Want, klinkt het, “de opgang van het virus moet stoppen”.

Daarna benadrukt de premier de ernst van de getroffen maatregelen. “Het zijn pijnlijke maatregelen en ernstige inperkingen van onze vrijheid.” Volgens De Croo is er zelfs sprake van een “gedeeltelijke lockdown”. Maar, klinkt het, “we schorten allemaal samen een groot deel van onze levens op om de levens van anderen te redden.”

Eenheid en duidelijkheid

Daarvoor, benadrukt de premier is het echter noodzakelijk dat er eenhuid en duidelijkheid is. Maar ook de timing is van belang, want “elke besmetting die we kunnen voorkomen, moeten we voorkomen”. Daarom treedt het ministerieel besluit reeds om middernacht in voege.

De premier voegt er ook nog een oproep aan toe om samen schouder aan schouder te staan en geen verdeeldheid te zaaien. “We mogen ons niet uit elkaar laten spelen", klinkt het.

Het virus kent namelijk geen grenzen en daarom doet De Croo ook nog een specifieke oproep naar jongeren. “Het kan ons allemaal overkomen”. De premier legt nog eens de nadruk op de gouden basisregels en benadrukt dat de handhaving zal gebeuren. Maar, hij roept op tot het gebruik van het gezond verstand, want wat we in onze privé doen, kan niemand controleren. De premier heeft het over “keuzes waarmee je beslist over leven en dood, over onze gezamenlijke toekomst”. “Er is maar één goede keuze: kies voor elkaar.”

Niet te snel versoepelen

De premier kondigt meteen ook aan dat dezelfde fout uit het verleden niet meer zal worden gemaakt en er dus niet al te snel versoepeld zal worden. “Te vroeg lossen maakt de problemen namelijk alleen maar groter”, klinkt het.

Tot slot richt de eerste minister zich nog expliciet tot de zorgverleners. “Het hele rand rekent op u”, geeft de premier aan. “We moeten elkaar meer dan ooit vasthouden, want om dit virus te verslaan hebben we ieder van u nodig”, richt hij zich finaal tot de bevolking.