Ignace Buelens, Nathan Coox en Laurens Vanpoucke regelen met Smooved meer dan honderd verhuizen per week. ©  rr

Makelaars bezorgen verhuizers nu ook goedkoopste energiecontract

Lier -

Enkele grote makelaars helpen iemand die een woning koopt of huurt, nu ook gratis met de zoektocht naar de beste energie- en telecomleverancier. Dat gebeurt met een toepassing van de start-up Smooved uit Lier, die sinds corona meer dan 700.000 euro heeft opgehaald bij investeerders.

Christof Willocx

“Ben je het beu om de Negende Symfonie van Beethoven te beluisteren, met acht klanten voor jou?”, vraagt Smooved zich op zijn website af. Het bedrijf is opgericht door Nathan Coox (28), Ignace Buelens (28) en Laurens Vanpoucke (29). “We zijn zelf al vaak verhuisd, en daar hoorde elke keer helaas heel wat rompslomp en wachttijden aan de telefoon bij”, zegt Nathan. “Met ons bedrijf Smooved willen we een verhuis eenvoudiger maken door alles bij de makelaar te laten beginnen.”

Wie vandaag een woning koopt of huurt bij makelaars zoals Heylen Vastgoed, Hillewaere en de Dewaele Vastgoedgroep en daarna naar die woning verhuist, kan aan de makelaar vragen om het goedkoopste energiecontract te selecteren. “De makelaar vult in een elektronisch formulier in om welk type woning het gaat en hoe groot de woning is. De persoon die verhuist, kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een vast of variabel tarief en eventueel voor groene stroom. Dan krijgt de makelaar een lijst met de goedkoopste contracten. De klant krijgt vervolgens een mail met daarin het voor hem voordeligste contract en moet gewoon op een knop drukken om het contract te starten.”

Ook de overdracht van de elektriciteits- en gasmeter wordt automatisch geregeld. “Dat is een groot voordeel”, zegt Yves Vervliet, verkoopmanager van Heylen Vastgoed. “Wij stuurden vroeger bijvoorbeeld een brief naar de energieleverancier met de melding dat er een nieuwe huurder was. Maar soms werd de meter toch afgesloten of verliep de overgang van de ene energieleverancier naar de andere niet vlot.”

Verhuizer betaalt niets

De verhuizer moet niets betalen voor de extra dienst die via de makelaars wordt aangeboden. “Wij halen onze inkomsten uit een commissie die de energieleveranciers aan ons betalen, want zij winnen er door ons platform nieuwe klanten bij”, zegt Nathan Coox. Smooved biedt nu energiecontracten aan van Eneco, Luminus, Lampiris, Essent, Octa+, Bolt en Mega. “Engie is er nog niet bij, maar volgt hopelijk nog voor het einde van dit jaar”, zegt Nathan Coox.

Sommige energieleveranciers pakken via Smooved uit met fikse kortingen. “Wij nemen deel aan dit platform omdat we onze klanten zo maximaal kunnen ‘ontzorgen’ en omdat we in dit soort start-ups geloven”, zegt Mark Van Hamme, woordvoerder van Eneco. “We bieden via Smooved scherpe kortingen aan, die je niet op eender welke andere vergelijkingswebsite krijgt.”

Wie via Smooved een energiecontract heeft gesloten, kan daarna doorklikken naar een link waarop hij de goedkoopste telecomleverancier kan kiezen. Telenet, Proximus en Scarlet doen mee. De start-up zorgt er ook voor dat je post wordt doorgestuurd naar je nieuwe adres.

Sterke groei tijdens corona

Smooved wilde net voor de coronacrisis uit de startblokken schieten. De pandemie heeft daar geen stokje voor gestoken. “We hebben intussen meer dan 700.000 euro opgehaald bij investeerders. Intussen stellen we elf mensen tewerk, van verkoopmanagers tot informatici”, zegt Nathan Coox. “We hebben het geluk dat mensen ondanks corona nog steeds woningen kopen of huren. In juni deden we in Vlaanderen zo’n veertig verhuizen per week. Nu zijn dat er meer dan honderd.”