De statistieke bevestigen het: “Op 6 november liggen de ziekenhuizen bomvol.” © TVL

Experts trekken aan de handrem: “Tijd voor een algemene lockdown”

“Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op basis van de meest recente coronacijfers. De viroloog wordt daarin bijgetreden door Margot Cloet van Zorgnet Icuro, professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey en Rik Van de Walle, rector UGent. “Half werk zal tot drama’s leiden.”

Joos Meesters
Bron: BELGA

“Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws”, schrijft Van Ranst op Twitter. “Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.”

Het Nationaal Crisiscentrum gaf woensdag een update met de laatste coronacijfers: ““De ziekenhuisopnames stijgen het snelst in Vlaanderen met een verdubbeling om de zes dagen.” © Nationaal Crisiscentrum

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Margot Cloet van Zorgnet Icuro, een netwerk met verschillende ziekenhuizen en rusthuizen, pleit voor een totale lockdown, “met uitzondering misschien voor de schoolgaande jonge kinderen. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen (moeten) sluiten, want er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.”

LEES OOK. Wallonië wil zo ver als mogelijk gaan in lockdown

Eerder vandaag riep ook professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey van de VUB op om een hele lockdown in ons land in te voeren. “Lockdown is de enige juiste beslissing. Vandaag nog.”

“Het is een nooit gekend drama dat op ons afkomt, indien we niet heel snel alle deuren dichtdoen”, waarschuwt Devroey. “Als ik premier zou zijn, zou ik nu met de ministerraad samen zitten en de lockdown binnen een uur instellen. Elk uur telt op dit moment”, pleit Devroey. “Als je wenende zorgverstrekkers ziet omdat ze het niet meer aankunnen, omdat hun collega’s ziek thuis zitten met corona, omdat hun collega’s zelfs sterven aan corona, dan krijg je een situatie waarin de ziekenhuizen overrompeld worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Half werk

Ook de rector van Universiteit Gent, Rik Van de Walle, vindt dat er nu een lockdown moet komen. “Half werk zal tot drama’s leiden”, tweet hij.

“Ziekenhuizen en hun intensieve zorgafdelingen lopen vol aan een razend hoog tempo. De situatie is erger dan in het voorjaar. Diensten en mensen hebben geen enkele marge meer, er moet dringend meer ademruimte komen: letterlijk en figuurlijk. Dat kan alleen door nu drastisch in te grijpen. Dat niet doen leidt met grote waarschijnlijkheid tot drama’s.”

Rik Van de Walle vreest kritiek op zijn oproep, “maar een lockdown is onze enige kans om hier op relatief korte termijn doorheen te komen”. Al beseft hij dat een lockdown “drastisch” is. Daarom moet er volgens hem “vanzelfsprekend aandacht zijn voor wie het moeilijk heeft. Steunmaatregelen moeten evenzeer drastisch zijn.”

De lockdown moet er niet morgen of overmorgen komen, maar nu. “Ik hoop echt dat de federale regering vandaag ingrijpt. Hopelijk komt de regering in spoedzitting bijeen en doet ze wat moet gedaan worden”, luidt zijn dringende oproep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer