Experten pleiten voor tweede lockdown: “Niet-essentiële verplaatsingen zouden verboden moeten worden”

 ©  AFP

Viroloog Marc Van Ranst ondersteunt de oproep van onder meer Gents rector Rik Van de Walle en Margot Cloet van Zorgnet Icuro om tot een lockdown over te gaan. Dat laat hij via Twitter weten. “Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben”, aldus Van Ranst.

Bron: BELGA

“We moeten naar een systeem met accenten zoals in de eerste lockdown”, zegt Van Ranst. Er is volgens hem geen indicatie op een effect van de huidige maatregelen, en weinig perspectief op verbetering. “Niet-essentiële verplaatsingen zouden verboden moeten worden, zoals in Frankrijk gebeurd is. Scholen kunnen wat mij betreft open blijven, zij zullen hun afkoelingsmoment nog krijgen door de verlengde herfstvakantie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leuven en Vilvoorde hebben alvast gekozen om na die verlengde herfstvakantie naar deeltijds afstandsonderwijs over te schakelen voor de hoogste vier jaar van het middelbaar. Van Ranst gelooft dat die keuze nog steeds bij de scholen zelf moet liggen, zoals nu het geval is, en gaat er van uit dat veel scholen zullen volgen.

Winkels sluiten

“Misschien moeten bepaalde winkels ook sluiten, maar parken en speeltuinen moeten zeker open gehouden worden”, voegt hij er aan toe. “En laat het duidelijk zijn: de beslissingen liggen nog altijd bij de politici.”

“Vorige maand heb ik een eerste keer de term lockdown terug in de mond genomen”, vervolgt Van Ranst. “Deze cijfers komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Het zijn uitzonderlijke omstandigheden, die uitzonderlijke beslissingen en uitzonderlijke mensen vragen.”

“Enige juiste beslissing”

Eerder vandaag riep ook professor Huisartsengeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey op om een hele lockdown in ons land in te voeren. “Lockdown is de enige juiste beslissing. Vandaag nog.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het is een nooit gekend drama dat op ons afkomt, indien we niet heel snel alle deuren dichtdoen”, waarschuwt Devroey.

De gegevens van Sciensano maakten donderdag duidelijk dat er nooit meer coronapatiënten in onze ziekenhuizen lagen. Vandaag zijn 5.924 ziekenhuisbedden bezet door COVID-patiënten. Dat zijn er meer dan op 6 april tijdens de eerste golf, toen er sprake was van een recordaantal van 5.759 opgenomen patiënten.

“Als ik premier zou zijn, zou ik nu met de ministerraad samen zitten en de lockdown binnen een uur instellen. Elk uur telt op dit moment”, pleit Devroey. “Als je wenende zorgverstrekkers ziet omdat ze het niet meer aankunnen, omdat hun collega’s ziek thuis zitten met corona, omdat hun collega’s zelfs sterven aan corona, dan krijg je een situatie waarin de ziekenhuizen overrompeld worden.”

De huidige maatregelen zijn streng, maar niet streng genoeg volgens de VUB-decaan. Er is geen tijd om tien dagen te wachten op de resultaten van de verstrengingen. De opnames blijven toenemen en dat voorspelt weinig goeds.

”Dit geeft zo’n zware druk op onze ziekenhuizen, die nu al vol liggen en waar mensen moeten geweigerd worden. Binnen een paar dagen gaan er mensen sterven die we in normale omstandigheden hadden kunnen genezen op intensieve zorgen. Het is onaanvaardbaar om zo nog verder te gaan”, vindt Devroey.

“Stevenen af op een crash”

Eenzelfde boodschap klinkt bij Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “De politiek blijft dit precies negeren, maar we stevenen af op een crash van het systeem. We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren”, zegt Cloet bij VRT Nieuws. “Met uitzondering misschien voor de schoolgaande jonge kinderen. Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen (moeten) sluiten. Er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.”

Ook de Gentse rector Rik Van de Walle, die tijdens de coronacrisis al vaker aanbevelingen deed aan de overheid, pleit voor een nieuwe lockdown. “Durf te kijken naar de feiten”, schrijft hij op Twitter. “We kunnen ons nu echt geen afwenden van blikken veroorloven. Elke dag wachten telt en maakt een wezenlijk verschil uit. Wie weet wat “exponentieel” betekent en ziet wat in de ziekenhuizen aan het gebeuren is, weet ook dit: #LOCKDOWNnu.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen