Direct naar artikelinhoud
FrankrijkUpdate

Ook in Lyon en Parijs gewapende mannen opgepakt: dit weten we nu over de (verijdelde) aanslagen in Frankrijk

Franse politie voor de bewuste basiliek in Nice.Beeld AFP

In Frankrijk zijn drie doden gevallen bij een mesaanval in het centrum van Nice. De dader, een 25-jarige man, zou terroristische motieven gehad hebben. Ook op andere plaatsen moest de politie ingrijpen tegen gewapende mannen. Het dreigingsniveau is voor heel Frankrijk opgetrokken naar het hoogste niveau.

Nice: 3 doden bij mesaanval

Een man heeft deze morgen in de basiliek Notre Dame in het centrum van Nice mensen met een mes aangevallen. De dader onthoofdde in de kerk een 70-jarige vrouw en sneed de keel van een 45-jarige man over. Ook verwondde hij een 30-jarige vrouw, die nog naar een nabijgelegen bar kon vluchten, waar ze overleed aan haar verwondingen. Ook geraakten verschillende mensen gewond.

De politie heeft de man neergeschoten, aangehouden en naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens burgemeester Christian Estrosi riep de dader de hele tijd ‘Allah Akbar’ (God is de grootste), zelfs terwijl hij werd behandeld door de hulpdiensten. 

De dader is Brahim A., een 21-jarige Tunesiër die vorige maand via het Italiaanse eiland Lampedusa in Europa is aangekomen en daar onder quarantaine werd gezet, zo zeggen bronnen dichtbij het onderzoek. Nadat hij bevel kreeg om het grondgebied te verlaten, vertoefde de man in Frankrijk. Het Italiaanse persbureau Ansa berichtte dat de man met andere migranten via Lampedusa de Europese Unie in reisde en op het eiland geregistreerd werd.

De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven uit het centrum van Nice, omdat er gezocht wordt naar mogelijke explosieven. Het Franse antiterreurparket heeft het onderzoek naar zich toegetrokken. Er wordt een onderzoek geopend naar moord en poging tot moord. 

“De slachtoffers zijn op gruwelijke wijze vermoord”, verklaarde burgemeester Estrosi aan de aanwezige media. “De manier waarop doet zonder twijfel denken aan de moord op Samuel Paty in Parijs. Genoeg is genoeg”, aldus Estrosi. “Het is tijd dat Frankrijk zich onttrekt aan haar vreedzame wetten om het ‘islamofacisme’ voorgoed van ons grondgebied te verwijderen.” Estrosi vraagt bewaking of sluiting van kerken en gebedshuizen. 

De Franse president Emmanuel Macron is aangekomen in Nice en bezoekt er de Notre-Dame basilie Hij spreekt er onder meer met de hulpdiensten en de burgemeester van Nice, Christian Estrosi.

Dreigingsniveau opgetrokken

De Franse eerste minister Jean Castex heeft het bedreigingsniveau opgetrokken tot het hoogste niveau voor het volledige Franse grondgebied. Hij kondigde ook aan dat er morgenochtend een verdedigingsraad zal plaatsvinden.

Frankrijk kent drie bedreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

De regeringsleider veroordeelde de “even laffe als barbaarse aanval, die het hele land raakte”.

Avignon: gewapende man doodgeschoten

In Avignon heeft een man met een pistool mensen bedreigd. De politie kwam ter plaatse, de verdachte probeerde de agenten aan te vallen, waarop de politie hem doodschoot. Er vielen geen andere gewonden. 

In dit geval is er mogelijk geen sprake van terreur. De man, die werd doodgeschoten in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis, zou volgens Franse media “onsamenhangende” opmerkingen hebben gemaakt, maar die zouden niet religieus van aard zijn geweest.

Parijs: mogelijk aanslag verijdeld

Nabij een kerk in Sartrouville (Yvelines nabij Parijs) is een man opgepakt die heeft willen “doen zoals in Nice”, zo heeft de krant Le Parisien gemeld. Politiemensen hielden de man, die stellig een mes op zich had, omstreeks 13.00 uur zonder grote problemen aan bij de kerk Saint-Martin, nadat zijn vader alarm had geslagen bij de autoriteiten. De wijk is afgezet.

De man zou tegen zijn vader hebben gezegd dat hij wilde “doen zoals in Nice”, waar eerder op de dag minstens drie mensen zijn gedood bij een aanslag in een kerk.

Ontmijners hebben in de auto van de man geen explosieven ontdekt. 

Lyon: Afghaan met mes opgepakt

In Lyon is een Afghaan in traditionele kledij opgepakt die gewapend was met een mes en die als een bedreiging werd beschouwd, zo is van een gerechtelijke bron dicht bij het dossier vernomen.

De man stond op het punt toe te slaan, aldus de bron, die het incident “ernstig” noemde.

Jeddah (Saudi-Arabië): aanval op Frans consulaat

In de Saudische stad Jeddah heeft een man een bewaker neergestoken bij het consulaat van Frankrijk. De aanvaller gebruikte een “scherp voorwerp” als wapen, berichten Saudische media.

Het slachtoffer raakte gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren. De Franse ambassade in het koninkrijk reageert boos en zegt niets een aanval op een diplomatieke post kan rechtvaardigen. “We roepen onze landgenoten in Saoedi-Arabië op uiterst waakzaam te zijn.” De dader zou direct na de aanval zijn opgepakt door Saudische veiligheidstroepen. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om een Saudiër. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Over het motief voor de aanval is niets bekendgemaakt, maar de wijze waarop in Frankrijk is gereageerd op de recente dood van docent Samuel Paty heeft in sommige moslimlanden geleid tot onrust.

Reacties: ‘Men valt onze Europese waarden aan’

De Franse president Macron heeft zich na de moord fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme.  Hij kondigde aan dat operatie Sentinelle voor de bescherming van scholen en gebouwen voor erediensten van 3.000 naar 7.000 soldaten gaat.

Ook verdedigde hij het publiceren van Mohammed-spotprenten. Die uitspraken hebben in meerdere moslimlanden geleid tot demonstraties en een roep om Franse producten te boycotten. “Het is Frankrijk dat aangevallen wordt”, zo stelde hij de “islamistische terroristische aanval” aan de kaak. 

Uit verschillende Europese landen, waaronder het onze, komen reacties en steunbetuigingen na de aanval in Nice.

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt op Twitter dat de terreur die Frankrijk opnieuw treft ernstig genomen moet worden. “Men valt onze Europese waarden aan op een moment van grote crisis”, klinkt het. De Wever steunt de Franse president Emmanuel Macron volledig in zijn strijd tegen het gewelddadig islamisme, meldt hij verder.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) betuigt zijn diepste medeleven met de slachtoffers en hun families. “Ons land veroordeelt in de sterkst mogelijke termen elke vorm van terrorisme en gewelddadig extremisme. Dit versterkt onze vastberadenheid om onze waarden en vrijheden te beschermen”, klinkt het op Twitter.

“Ik betuig mijn solidariteit voor Frankrijk en de inwoners”, schrijft de Belgische oud-premier en huidig EU-president Charles Michel. “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de afschuwelijke aanval in Nice en hun nabestaanden. Heel Europa is met u.”

Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt de dodelijke mesaanval in Nice. “Ik veroordeel de gruwelijke en brutale aanval die in Nice heeft plaatsgevonden en ben met mijn hart bij Frankrijk”, aldus von der Leyen. “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van deze gruwelijke daad. Heel Europa is solidair met Frankrijk. We blijven verenigd en vastberaden ondanks barbarij en fanatisme.”

Ook andere Europese regeringsleiders hebben de dodelijke aanval bij een kerk in Nice veroordeeld. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerden geschokt op het geweld.

Merkel zei in een verklaring dat haar land solidair is met Frankrijk. Ze zei “diep geschokt te zijn door de wrede moorden” bij het gebedshuis. De Italiaan Conte zei dat “onze waarden sterker zijn dan fanatisme, haat en terreur”.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte zegt dat Frankrijk niet alleen staat in de strijd tegen islamitisch extremisme. “Voor de tweede keer in korte tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke terreurdaad, ditmaal in Nice”, twittert Rutte. “Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En wij zeggen tegen het Franse volk: in de strijd tegen extremisme staat u niet alleen. Nederland staat naast u.”

De Britse premier Boris Johson is “in shock” na de “barbaarse aanslag”, zo schrijft hij op Twitter. “Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Het Verenigd Koninkrijk staat naast Frankrijk in de strijd tegen terrorisme.”

“Dit is een moment van pijn in een tijd die sowieso al erg verwarrend is”, zegt Matteo Bruni, de woordvoerder van het Vaticaan. “We zullen terrorisme en geweld nooit kunnen accepteren.” Volgens Bruni bidt Paus Franciscus voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde in een verklaring ook solidariteit. “We veroordelen ten zeerste de aanval van vandaag en betuigen onze condoleances aan de familieleden van de slachtoffers.” Turkije en Frankrijk raakten de afgelopen week in een diplomatiek conflict over de terrorisme-aanpak van Franse president Emanuel Macron. De Turkse president Erdogan viel uit tegen Macron en riep op tot een boycot van Franse producten.