Direct naar artikelinhoud
Tweede Wereldoorlog

Laatste Belgische militaire piloot die meevocht op D-Day is overleden

Joseph ‘Jeff’ Moureau vloog op D-Day met een Spitfire van de RAF en haalde toen een Duitse bommenwerper neer.Beeld Belgian Air Force Twitter

De laatste Belgische militaire piloot die heeft gevochten in het Belgische squadron van de Britse Royal Air Force (RAF), Joseph ‘Jeff’ Moureau, is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de luchtcomponent van het leger bekendgemaakt.

en

"Met droefheid neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatst overgebleven Belgische Spitfire-gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog", zei de luchtcomponent op Twitter. "Blue skies forever ...", werd eraan toegevoegd.

Joseph Moureau werd geboren in Jette (Brussel) op 13 april 1921. Hij ging samen met zijn tweelingbroer Alfred in dienst van de troepen van het Verenigd Koninkrijk in 1940. Beiden meldden zich als piloot bij de Royal Air Force (RAF). Na een lange training kwalificeerden ze zich op de Spitfire. Ze werden ingezet in het 349e squadron dat voornamelijk bestond uit Belgische vliegeniers.

Operation Overlord

Op de dag van Operatie Overlord, de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944, schoot ‘Jeff’ een Duitse Junker Ju88 bommenwerper neer. 

“We vlogen op een bepaald ogenblik met drie toestellen naast elkaar”, vertelde hij daar eerder over. “Een Duitser en twee Belgen. We doken op hetzelfde moment horizontaal naar beneden. Mijn kompaan zei tegen me: ‘Ik heb geen munitie meer, deze is voor jou’.” Het Duitse toestel ontplofte net op de hoek van de stad Caen.

Na de oorlog keerden de twee broers weer veilig en wel terug naar ons land. Joseph ging in dienst bij het burgerbedrijf Sobelair, later bij Sabena. Hij vloog daar meer dan dertig jaar met alle mogelijke vliegtuigen van de nationale luchtvaartmaatschappij. 

Zijn begrafenis vindt vrijdag plaats in Strombeek in strikte privacy.

De twee broers.Beeld VTM NIEUWS

Twitter bericht wordt geladen...