Orkaan Zeta eist zes mensenlevens in zuiden van VS

 ©  AP

In het zuiden van de Verenigde Staten heeft de orkaan Zeta aan minstens zes mensen het leven gekost. Dat melden plaatselijke media.

cevt
Bron: BELGA

Zeta ging woensdag in de Amerikaanse staat Louisiana aan land als een orkaan van categorie 2. Dat ging gepaard met windsnelheden van ongeveer 175 kilometer per uur.

Volgens de website Poweroutage.us zaten donderdag meer dan 2 miljoen gezinnen in de staten Louisiana, Alabama, Mississippi, Georgia, Noord-Carolina en Zuid-Carolina tijdelijk zonder stroom.

Het natuurgeweld noopte de gouverneurs van verschillende staten ertoe de noodtoestand uit te roepen en president Donald Trump moest noodgedwongen een campagnemeeting afzeggen, die donderdag in Noord-Carolina zou doorgaan.

De kustregio van Louisiana leed het meeste schade. Daken werden van woningen gerukt en op verschillende plaatsen was er sprake van overstromingen.

Tegen donderdagavond plaatselijke tijd zakte Zeta af tot een posttropische cycloon.

Zeta is de zesde orkaan die aan land gaat dit jaar in de VS. Alleen in 1985 en 1886 werden er nog zoveel orkanen in een jaar geteld, meldt The Washington Post.