Kleine beleggers verzetten zich tegen beursexit Sioen: ‘Familie biedt een te lage prijs’

Sommige kleine beleggers vinden de prijs van 23 euro die de familie-Sioen aanbiedt voor hun aandelen in het gelijknamige textielbedrijf te laag. De bekende financieel expert Pascal Paepen roept hen op om hun aandelen niet te verkopen.

De familie Sioen wil Sioen Industries, de West-Vlaamse groep die gespecialiseerd is in hoogtechnologisch textiel, weer helemaal in handen krijgen en bereidt daarom een overnamebod voor op de aandelen die ze niet in handen heeft. Het gaat om circa 35 procent van het kapitaal.

Als de familie erin slaagt 95 procent van de aandelen te verwerven, volgt een uitkoopbod en verdwijnt Sioen van de beurs. Als echter meer dan 5 procent van de beleggers niet bereid is te verkopen, dan moet het bedrijf op de beurs blijven, zo zijn de regels.

Faire prijs?

De grote vraag is of de beleggers de aangeboden prijs van 23 euro een faire waardering vinden. Voor het bod gisteren bekendraakte, stond het aandeel op 18,3 euro. De familie biedt dus een premie van ruim 25 procent.

Ga niet zomaar in op het bod. Waarom zou u goud uit handen geven?

Financieel expert Pascal Paepen aan de kleine aandeelhouders van Sioen

Maar zo moet je dat niet bekijken, argumenteert Pascal Paepen op de beursblog Spaarvarkens.be. ‘Begin dit jaar kostte een aandeel van Sioen ook al 23 euro. Dus wie het aandeel toen al in portefeuille had, heeft dit jaar nog niks verdiend. Het kan nog erger. In mei 2017 werd zowat 33 euro betaald voor Sioen. Wie toen kocht en nu ingaat op het bod, neemt dus verlies.’

Lange termijn

Ook andere waarnemers spreken van een ‘bradeerprijs’ en ‘opportunisme bij de beursturbulentie door corona’. Er wordt gewezen op het grote technologische potentieel van Sioen Industries op lange termijn, dat volgens de critici niet in de prijs weerspiegeld wordt.

De analisten van ING vinden dan de prijs wel fair, en denken dat het bod een goede kans heeft op succes. Ze hanteerden de voorbije maanden al een koersdoel die in de buurt ligt: eerst 23 euro, en sinds midden september 24 euro.

CEO Michèle Sioen wuift in een gesprek met De Tijd het verwijt van opportunisme weg: ‘Dat wordt altijd gezegd, bij elke delisting. Het aandeel heeft ook al veel lager gestaan. Toen hadden we ook een bod kunnen doen, maar hebben we dat niet gedaan.’

Het aandeel schoot vrijdagochtend 19 procent omhoog, tot 21,8 euro.

Meer