Veel drukker in supermarkten in aanloop naar nieuwe maatregelen: “Als er straks een lockdown komt, hou ik mijn hart vast”

Met de nieuwe maatregelen die vanavond aangekondigd zullen worden, bereiden de Belgen zich opnieuw voor door meer inkopen te doen. “Net voor het begin van de herfstvakantie is het altijd wat drukker. Maar dit was duidelijk van een andere orde.”

lto, jvb
Bron: EIGEN BERICHTGEVING, BELGA

“Het is de voorbije twee weken aanzienlijk drukker in onze winkels, de verkoop van sommige producten ligt zelfs 30 tot 40 procent hoger”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Wel benadrukt hij dat er nog geen sprake is van een stormloop en lege rekken zoals we bij de eerste lockdown zagen. “Mensen hebben geanticipeerd en zijn dus eigenlijk al de voorbije twee weken meer aan het kopen. De kans is ook groot dat het vanmiddag nog zal toenemen, maar mensen moeten niet bang zijn, ook wij hebben geanticipeerd door extra rijst, wc-papier en diepvriesproducten te voorzien.”

Ook bij winkelketen Lidl merken ze dat mensen meer inkopen deden de voorbije weken. Sinds gisteren zijn er ook duidelijk langere wachtrijen voor hun filialen. “De voorbije twee dagen zagen we een duidelijke omzetgroei maar natuurlijk niet zoals in maart. Maar in tegenstelling tot vorige keer kan ons personeel gemakkelijker de rekken vullen, omdat er een beperking is op het aantal klanten dat de winkel in mag. Er is ook extra stock aangelegd dus klanten moeten zeker niet bang zijn dat er tekorten komen. En daarbij zullen de supermarkten open blijven dus is er geen probleem”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt.

Bij winkelketen Aldi zien ze eveneens vooral de typische producten in de winkelkar belanden. “Er is nog geen sprake van hamsterpraktijken maar we zien wel dat de typische producten zoals wc-papier en bloem opnieuw veel gekocht worden”, zegt Dieter Snoeck, woordvoerder van Aldi.

“We merken dat mensen opnieuw grotere hoeveelheden kopen. Een effect van de sluiting van de horeca, telewerken en het begin van de herfstvakantie. Maar natuurlijk speelt er ook een effect van voorzorgen nemen voor een mogelijke lockdown. Terwijl dit eigenlijk niet nodig is, want de voedingswinkels blijven sowieso open en er is voldoende stock”, zegt Eva Biltereyst, woordvoerder van Colruyt.

400 euro aan producten

In verschillende filialen van Colruyt was het vanochtend inderdaad veel drukker dan normaal. Na openingstijd stonden aan de kassa vaak rijen tot 25 meter lang, en dat met goedgevulde karren. “Het was een stormloop. Aan het volume van de koopwaren zie je dat mensen opnieuw panikeren. Sommigen gaan met 300 à 400 euro aan producten naar buiten, véél meer dan een normale aankoop”, klinkt het bij Dean Dekempe, winkelleiding in Colruyt Knokke-Heist.

Ook bij de bestellingen van afhaaldienst Collect & Go ziet men dezelfde trend. Tegen het middaguur was de grote drukte wat gaan liggen. Voor even toch. “Net voor het begin van de herfstvakantie is het altijd wat drukker. Maar dit was duidelijk van een andere orde. Als er straks effectief een lockdown wordt afgekondigd, hou ik mijn hart vast voor de namiddag.” Colruyt Knokke neemt alvast voorzorgen: voor de vrijdagmiddag -en avond is er een extra sterke bezetting. “Mensen moeten zeker geen paniekaankopen doen: onze voorraad raakt quasi nooit op”, geeft Dekempe nog mee.

Ook de sectorfederatie Comeos merkt de hogere verkopen in de winkels. “Het gaat nu meer richting 20 procent en meer meerverkoop in de winkels”, zegt woordvoerder Hans Cardyn. “Maar tijdens de lockdown was dat 100 procent en meer, een echte verdubbeling.”

“Er wordt meer ingekocht”, zegt Cardyn, al nuanceert hij een en ander. Zo staat de herfstvakantie voor de deur en ligt de verkoop aan de grenzen met Frankrijk (waar een nieuwe lockdown beslist is, nvdr) duidelijk hoger. Maar de retailers zijn voorbereid en de voorraden zijn oké.

Een volle parking aan het winkelcentrum op de Veemarkt in Brugge 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer