Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

De allerlaatste peilingen: zo staan Donald Trump en Joe Biden er voor in de swing states

De allerlaatste peilingen: zo staan Donald Trump en Joe Biden er voor in de swing states
Beeld Photo News

Met nog vier dagen te gaan voor de Amerikaanse verkiezingen komende dinsdag lopen stilaan ook de peilingen op hun einde. Uiteindelijk zal de uitslag dinsdag slechts van een handvol staten afhangen, de zogenaamde swing states of strijdstaten. We overlopen de laatste stand van zaken in die staten: wie maakt de beste kans er te winnen en zo uiteindelijk het presidentschap binnen te halen?

Wie de nieuwe president van de VS wordt, wordt in de feiten in slechts enkele staten beslecht. In veel van de vijftig staten wint immers altijd dezelfde partij. Maar rond een dozijn ervan woedt een felle strijd. Bij de stembusgang zijn de ogen dan ook vooral op de uitslagen in die battleground states of swingstaten gericht. Beide kandidaten spenderen deze week ook al hun tijd en geld in dit kleine aantal staten.

FLORIDA

Samen met Pennsyvlania dé ultieme swingstaat van 2020. Als derde grootste staat, goed voor 29 kiesmannen, is Florida elke keer een van de meest bevochte staten van de VS (ter herinnering: een kandidaat heeft minstens 270 van de 538 kiesmannen nodig), en dat is deze keer niet anders. In 2016 ging Trump hier nipt met de overwinning lopen met 49,02 procent tegenover 47,82 procent voor Hillary Clinton. De jaren daarvoor stemde Florida twee keer voor Barack Obama, en twee keer voor George W. Bush. 

Actuele opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nekrace: in de meeste oefeningen ligt de Democraat Joe Biden nipt voor, volgens het gemiddelde van RealClearPolitics haalt hij momenteel 48,4 procent, versus 47,2 procent voor Trump. In de zuidoostelijke Sunshine State mogen briefstemmen al voor 3 november geteld worden, zodat een snel resultaat haalbaar is. De stemlokalen zijn er open van dinsdag 13 tot woensdag 2 uur Belgische tijd.

PENNSYLVANIA

In 2016 won Trump hier met 0,72 procentpunten verschil, het kleinste voor die staat in 176 jaar. Ooit maakte Pennsylvania (20 kiesmannen), samen met Wisconsin en Michigan, deel uit van de ‘blauwe muur’, een reeks staten sowieso altijd Democratisch stemde. Zeker binnen de rust belt, de gordel aan industriestaten in het noordoosten van het land met de ooit machtige vakbonden en bloeiende fabrieken, stonden de Democraten tientallen jaren sterk. De laatste keer dat een Republikein hier voor 2016 nog won, was in 1988.

Hillary Clinton mispakte zich vier jaar geleden echter op de ontevredenheid door onder andere de tanende staal- en mijnindustrie, en een stijgende werkloosheid, en dacht het noordoosten opnieuw sowieso te winnen. Dat draaide echter anders uit, met Pennsylvania als haar grootste verlies. 

Peilingen dichten Biden dit keer betere kansen toe om de 20 stemmen in het Electoral College binnen te rijven, ook al blijft Trump hameren op de bewering dat het verdwijnen van de jobs de schuld is van de Democraten. 

Volgens de gemiddelden haalt Biden in Pennsylvania momenteel 48,9 procent, Trump 45,6. Maar het kan erop aankomen, briefstemmen worden pas op verkiezingsdag zelf geteld en vertraging in de bekendmaking van de uitslag is dus waarschijnlijk met in eerste instantie mogelijk goede uitslagen voor Trump van kiezers die op de dag zelf zijn komen stemmen, en daarna betere cijfers voor Biden door de briefstemmers. De stembureau’s er open zijn van 13 tot 2 uur Belgische tijd.

ARIZONA

De zuidwestelijke staat gold lange tijd als een Republikeins bastion dat als sinds 1952 Republikeins stemde, met uitzondering van Bill Clinton die hier in 1996 wel kon winnen. Ook vier jaar geleden trok Trump de 11 kiesmannen naar zich toe, maar de marge werd wel kleiner: 48,67 procent versus 45,13 procent voor Clinton. Bij de tussentijdse Congresverkiezingen in 2018 konden de Democraten het overwicht zelfs omkeren en haalden ze er meer zetels binnen dan Democraten.

Ook vandaag zien recente opiniepeilingen een betere score voor de Democraten dan vier jaar geleden, door een toestroom van hoger opgeleide jongeren en Spaanstaligen. Vooral de buitenwijken van Phoenix kleuren steeds blauwer, zodat Arizona nu wordt gezien als een van de belangrijkste strijdstaten. In het gemiddelde van de peilingen van RealClearPolitics halen Biden en Trump nu elk zelfs exact evenveel: 47 procent.

Briefstemmen kunnen al voor de fysieke stemming worden geteld. De stemlokalen zijn er open van 15 tot 4 uur Belgische tijd.

WISCONSIN

In de noordoostelijke staat Wisconsin, ook ooit trouw Democratisch, zijn 10 kiesmannen te grabbel. Vier jaar geleden won Trump er net als in Pennsylvania en Michigan zeer nipt van Hillary Clinton met amper 22.748 stemmen verschil op een totaal van bijna 3 miljoen. Trump haalde 47,22 procent versus 46,45 procent voor Clinton.

Dit keer is Biden wel duidelijker de favoriet: hij komt op dit moment gemiddeld uit op 50,3 procent uit, Trump op 43,9 procent. 

Briefstemmen worden pas op de verkiezingsdag behandeld, wat tot vertraging van de uitslag kan zorgen. De stemlokalen zijn van 14 tot 3 uur Belgische tijd open.

MICHIGAN

De derde in het uiterste belangrijke ooit Democratische trio Pennsylvania, Wisconsin,  Michigan. Dankzij een flinterdunne meerderheid (10.704 stemmen op 4,7 miljoen of 0,23 procentpunt verschil) gingen de 16 kiesmannen van de staat in 2016 naar Trump. De staat aan de Grote Meren was - en is het nog altijd maar in veel mindere mate - ooit het epicentrum van de auto-industrie in de VS, met ‘Motor City' Detroit als grootste stad.

De huidige peilingen zien Trumps uitdager Joe Biden net als in buurstaat Wisconsin dit keer duidelijk voorop liggen. Biden haalt er nu gemiddeld 50 procent, versus 53,5 procent voor Trump.

Het tellen van de briefstemmen gebeurt pas op verkiezingsdag, verantwoordelijken rekenen met vertraging. De stembussen zijn van 13 tot 3 uur Belgische tijd geopend.

MINNESOTA

Ook een buurstaat van Wisconsin, maar dan aan de westelijke kant, en een van de noordelijke staten die Clinton vier jaar geleden wel kon behouden. Al van 1972 is het geleden dat een Republikein hier nog kon winnen, Minnesota was in 1984 zelfs de enige staat die in de landslide van Republikein Ronald Reagan (525 kiesmannen op 538) Democratisch stemde.

Democraten winnen hier dus normaal gezien met sprekend gemak de 10 kiesmannen, maar in 2016 werd het voor Clinton toch bijzonder nipt. Ze haalde het met amper 46,44 procent tegenover 44,92 procent voor Trump.

De peilingen tonen dit keer een positiever beeld voor Biden in de aan Canada grenzende staat, met nu een gemiddelde van 48 procent versus 43,3 voor Trump.

Het tellen van de briefstemmen begint pas op verkiezingsdag. De stemlokalen gaan open om 14 uur en blijven dit tot 3 uur Belgische tijd.

IOWA

Iowa, bij ons - in de VS eigenlijk ook - vooral bekend als de staat die elke vier jaar als eerste begint met de voorverkiezingen, geldt als een echte swing state met dan eens winst voor de Republikeinen, dan eens voor de Democraten. Vier jaar geleden kon Trump de 6 kiesmannen van de Midwest-staat, die deels ook in de rust belt ligt, wel met grote voorsprong winnen nadat de staat twee keer voor Obama had gestemd, Trump haalde vlot 51,15 procent versus 41,74 procent voor Clinton. 

Nu tekent zich daar volgens de peilingen een nek-aan-nekrace af: Biden en Trump staan er op een procentpunt van elkaar met de Democraat in het voordeel. 47,4 procent haalt hij nu gemiddeld, Trump 46,4 procent.

De stembureau’s zijn van 14 tot 4 uur toegankelijk.

OHIO

Ohio heeft 18 kiesmannen te begeven en is net als Iowa een traditionele swingstaat, met bovendien een bijzonder groot symbolisch belang. Want wie hier wint, wint historisch gezien ook bijna altijd het presidentschap: in de hele twintigste eeuw won de kandidaat die Ohio won op twee keer na uiteindelijk ook het presidentschap, met een ‘winning streak’ die nu al sinds 1964 wordt aangehouden. Trump won er vier jaar geleden ook overtuigend met 51,69 procent tegenover 43,56 procent voor Clinton.

Dit keer tekent er zich een nek-aan-nekrace tussen Trump en Biden af en zal het met een gemiddelde van exact 46,2 procent in de peilingen voor beide kandidaten nagelbijten blijven tot het einde. 

Briefstemmen mogen voordien worden bekeken. Fysiek stemmen kan van 12.30 tot 01.30 uur Belgische tijd.

NORTH CAROLINA

Aan de oostkust gelegen, zijn er 15 stemmen in het Electoral College te begeven. In 2016 kon Trump zich hier met goed drie procentpunt voorsprong doorzetten met 49,83 procent tegenover 46,17 procent voor Clinton.

De peilingen voorspellen dit keer opnieuw een bijzonder nipte race, met een kleine voorsprong voor de vroegere adjunct van Barack Obama, die hier in 2008 won, wat een andere Democraat sinds 1980 al niet meer gelukt was. Biden haalt nu gemiddeld 48,2 procent in de peilingen, Trump 47,6 procent.

Briefstemmen zijn gedeeltelijk al voor de verkiezingsdag te behandelen, de stemlokalen zijn van 12.30 tot 01.30 uur Belgische tijd open.

NEVADA

De Republikeinen toonden zich lang dominant in woestijnstaat Nevada, maar de gestage toename van vooral Spaanstalige nieuwe inwoners deden de staat de laatste jaren verschuiven richting swingstaat-status. Clinton won de 6 kiesmannen hier vier jaar geleden met goed twee procentpunt (47,92 procent versus 45,5 procent).

Ook dit keer zou Biden Nevada nipt binnenhalen, in de peilingen staat hij op 48,5 procent, Trump blijft steken op 44,5 procent. 

Stemmen kan tussen 16 en 4 uur.

TEXAS

Texas een swingstaat? Wie die vraag vier jaar geleden, laat staan tien jaar geleden, stelde, zal vooral meewarige blikken hebben gekregen. Texas is al veertig jaar een Republikeins bolwerk met soms marges van meer dan 20 procentpunt voorsprong op de Democratische kandidaat. Vier jaar geleden behaalde Trump er negen procentpunt stemmen meer dan Clinton. Hier campagne voeren als Democraat, is gewoon verspilling van geld en tijd.

Maar kijk, tijden veranderen en staten evolueren. De bevolkingsrijke grensstaat in het zuiden, de tweede grootste met 38 stemmen in het Kiescollege, kent al jaren een toestroom van jonge en hoogopgeleide Amerikanen die op zoek zijn naar het warme weer, betaalbare huizen en goede jobs in en om de steeds hippere steden als Austin en Houston. Tel daar de immigratie uit Latijns-Amerika bij en de groeiende groep Spaanstaligen, en plots lijkt Texas niet meer zó onbereikbaar voor de Democraten. Haalt Biden het hier echt, dan is het ineens over and out voor Trump.

Actuele peilingen zien Trump voorlopig nog aan de leiding, zij het zeer krap: volgens het RealClearPolitics-gemiddelde gaat Trump nog op kop met 48 procent, versus 45,7 procent voor Biden. 

De stemlokalen zijn open van 14 tot 3 uur Belgische tijd.

GEORGIA

Net als Texas was Georgia, net boven Florida, voor de Democraten lange tijd volledig buiten hun bereik. Trump won hier vier jaar geleden de 16 kiesmannen met 50,77 procent tegenover 45,64 procent voor Clinton.

Vandaag voorspellen de peilingen een zeer nipte race met een gemiddelde van 47,7 procent voor Biden en 47,3 procent voor Trump.

Briefstemmen worden pas op verkiezingsdag geteld, fysiek stemmen is mogelijk van 13 tot 01 uur.