Direct naar artikelinhoud
Aanslagen Brussel

Pre-proces aanslagen 22 maart start op 7 december: bedoeling is om te oordelen wie naar assisen moet

Het wordt vooral uitkijken naar het relaas van Mohamed Abrini, de man met het hoedje. Hij ‘deserteerde’ ook al bij de aanslagen in Parijs, eind 2015.Beeld BELGA

Op 7 december beginnen in het vroegere NAVO-hoofdkwartier in Evere de debatten rond wie moet worden doorverwezen naar het assisenhof voor betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart 2016. Alleen al voor de debatten in de raadkamer zijn twee weken uitgetrokken.

Honderden slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 22 maart 2016 ontvingen vrijdag de oproepingsbrief voor een voorbereidende rechtszitting van maandag 7 tot vrijdag 18 december. Na tien zittingsdagen moet de raadkamer oordelen welke verdachten worden doorverwezen naar het hof van assisen. De vordering van het federaal parket vermeldt nu 13 verdachten.

Op 22 maart 2016 bliezen Ibrahim El Bakraoui en Najim Lachraaoui zich op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Khalid El Bakraoui deed dat even later in metrostation Maalbeek. Er vielen 32 doden en meer dan 300 gewonden. Mohamed Abrini en Ossama Krayem keerden op hun stappen terug en doken onder. Zij worden samen met Salah Abdeslam en Sofien Ayari beschouwd als hoofdverdachten.

Onder de 13 zit ook Faycal Cheffou, een Brusselse mensenrechtenactivist die vijf dagen lang werd opgesloten omdat de politie hem verkeerdelijk zag als de ‘man met het hoedje’. Voor hem had de brief een bevrijdend effect. “Ook al hoort iedereen intussen te weten dat de man op de foto Mohamed Abrini was en niet ik, blijf ik het stigma voelen”, zegt Cheffou. “De politie blijft mij zoeken en ongeveer alles wat ik doe verdacht vinden, want officieel ben ik nu nog altijd in staat van beschuldiging voor de aanslagen van 22 maart. Hopelijk wordt er nu een streep getrokken onder dit alles.”

De zittingen worden geacht plaats te vinden in een speciaal verbouwde zaal in het vroegere hoofdkwartier van de NAVO in Evere. Slachtofferverenigingen Life4Brussels en V-Europe alleen al vertegenwoordigen respectievelijk zo’n 250 en 200 burgerlijke partijen. Onder de verdachten zitten ook twee broers van wie er een zijn studio in Etterbeek verhuurde aan het terreurcommando. Ook zij hopen dat de raadkamer hen buiten vervolging stelt.

Het assisenproces zelf zal in het Frans verlopen en is gepland voor eind 2021. Het wordt vooral uitkijken naar het relaas van Mohamed Abrini, de echte man met het hoedje. Hij ‘deserteerde’ ook al bij de aanslagen in Parijs, eind 2015.