Direct naar artikelinhoud
OverzichtMaatregelen

België opnieuw in lockdown: deze maatregelen zijn sinds middernacht van kracht

Een lege Veldstraat in Gent bij de eerste lockdown.Beeld Thomas Sweertvaegher

Ons land is sinds middernacht opnieuw in lockdown, en dat tot minstens 13 december. Een overzicht van de maatregelen die het Overlegcomité afgelopen vrijdag nam.

Video wordt geladen...

Sociale contacten

- Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één knuffelcontact per gezinslid. Je mag die persoon ook bij je thuis uitnodigen. “Kies dezelfde mensen, precies om ervoor te zorgen dat het virus niet van de ene op de andere springt”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

- Voor alleenstaanden wordt een uitzondering gemaakt. Om ervoor te zorgen dat zij niet vereenzamen in de lockdown mogen ze één extra knuffelcontact hebben. Al mogen ze beide personen niet tegelijkertijd uitnodigen.

- Buiten zijn samenscholingen van meer dan 4 personen verboden. 

Niet-essentiële winkels dicht

- Essentiële winkels zoals supermarkten, voedingszaken en apotheken blijven open de komende weken, maar niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Thuisleveringen en ophalingen blijven wel mogelijk. Er is dus geen enkele reden om te hamsteren.

- Niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten hun activiteiten stoppen. Het risico op overdracht van het virus is daar gewoonweg te groot, oordeelt de politiek op voorzet van de expertengroep CELEVAL. 

Herfstvakantie verlengd

- De herfstvakantie, die al eerder verlengd werd, wordt verder uitgebreid tot 15 november. De lessen hervatten op maandag 16 november.

- Voor het secundair onderwijs gaan de leerlingen van de tweede en derde graad over op maximaal 50% contactonderwijs en dit tot 1 december. Vóór 1 december evalueren we of tot 100% contactonderwijs opnieuw mogelijk is.

- Voor het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs gegeven. Vanaf 1 december mogen eerstejaars wel opnieuw contactonderwijs volgen en mogen practica ook opnieuw plaatsvinden.

Telewerk verplicht

- Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.

Dierentuinen en vakantieparken dicht

- Ook de dierentuinen moeten toe. Eerder was al beslist dat de attractieparken moesten sluiten, nu volgen de zoo’s dat voorbeeld. De sector van de attractieparken vond het onrechtvaardig dat dierentuinen wél mochten openblijven en zij niet.

- Vakantieparken moeten vanaf dinsdagochtend 3 november de deuren sluiten. In vakantieparken worden indoor- en outdooractiviteiten gestopt tot dan. Zwembaden,restaurants en bars worden gesloten. Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin.

- Hotels en B&B’s blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op de kamer.

Begrafenissen beperkt en huwelijken in besloten kring

- Begrafenissen worden beperkt tot maximaal 15 personen. Tot nu mochten daar 40 personen bij aanwezig zijn. Eventuele maaltijden en receptie achteraf worden niet meer toegestaan.

- Bij de huwelijken mogen enkel de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig zijn.

- Gebedshuizen blijven open, maar de erediensten vinden niet langer plaats.

Niet-essentiële verplaatsingen blijven toegelaten en grenzen blijven open

- Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen moet iedereen de komende weken zoveel mogelijk ‘in zijn kot’ blijven. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen, zoals in buurland Frankrijk, komt er echter niet.

- De landsgrenzen worden niet gesloten, maar reizen naar het buitenland worden wel ten stelligste afgeraden.

Avondklok verandert niet

- Aan de avondklok verandert er niets. In Vlaanderen blijft dus de huidige avondklok - van 24 uur tot 5 uur - ongewijzigd. In Franstalig België mag niemand zijn woning verlaten tussen 22 uur en 6 uur.

De maatregelen zijn om middernacht ingegaan en duren tot 13 december. Voor de niet-essentiële winkels gebeurt er op 1 december een tussentijdse evaluatie.