Direct naar artikelinhoud
ControleLockdown

Minister Verlinden: ‘Politie zal ook controleren op telewerk’

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.Beeld BELGA

‘De politie zal hard optreden, dat hebben ze ook de voorbije dagen al gedaan.’ Daarvoor waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). na afloop van het Overlegcomité gisteren. ‘Ze zullen in het bijzonder toekijken op het samenscholingsverbod, op het dragen van het mondmasker, maar ook de regels rond telewerk zullen worden opgevolgd door de politie.’

De lijst van essentiële winkels is nog niet beschikbaar, zei de minister. "Maar het is natuurlijk duidelijk dat voedingswinkels, drankenwinkels en winkels met producten voor dagelijkse activiteiten open zullen blijven. We gaan daar een goed evenwicht in moeten vinden."

De sluiting van de vakantieparken was volgens Verlinden noodzakelijk omdat daar te veel mensen samen komen en het te moeilijk is om afstand te houden. Hotels, Airbnb-verblijven, gites en tweede verblijven zullen wel toegankelijk blijven.

Dat de nieuwe maatregelen pas in de nacht van zondag op maandag van kracht worden, heeft volgens Verlinden een praktische oorzaak. “De opmaak van dit ministerieel besluit moet zeer zorgvuldig gebeuren en zal wel even tijd vragen. Het zijn verregaande maatregelen, we willen dat goed regelen. Het is ook belangrijk voor de handhaving door de politie.”