“Haatmail en scheldpartijen kunnen niet door de beugel, maar frustratie is begrijpelijk”

Haatberichten en scheldpartijen kunnen niet. Zo reageert de PVDA op de oproep van Maggie De Block om daarmee te stoppen. De Block had vrijdag al opgeroepen om te stoppen met haatberichten. Hoewel de PVDA zich distantieert van de berichten, begrijpt de partij de frustratie van de mensen.

De campagne die PVDA-zorg en Geneeskunde voor het Volk vorige week gestart zijn tegen de plannen van minister De Block om een aantal geneesmiddelen duurder te maken, leverde goed 3.000 getuigenissen, boodschappen en mails op. De partij erkent zaterdag dat 41 van die berichten scheldpartijen en haatboodschappen bevatten. “Dat kan voor ons écht niet”, meldt de partij in een reactie op de oproep van De Block om te stoppen met haatberichten.

LEES OOK. Maggie De Block doet emotionele oproep na stroom van haatberichten

Die stond vrijdagavond al op onze website, en verscheen zaterdag in Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure. De haatberichten kwamen volgens De Blocks woordvoerster Els Van Cleemput van de PVDA-website. De ergste verwensingen wil Cleemput niet vrijgeven, maar berichten als ‘Ik hoop dat je erg ziek wordt’ laten weinig te de verbeelding over.

1,3 procent

De PVDA distantieert zich van die berichten. “Wij krijgen enorm veel aangrijpende getuigenissen van mensen voor wie geneesmiddelen echt onbetaalbaar zijn geworden”, zegt Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk. “Blijkbaar heeft een beperkt aantal mensen deze campagne aangegrepen om scheldpartijen en haatberichten op te sturen naar de minister. In totaal gaat het dus om 41 berichten op 3.000, dat is 1,3 procent en dus 1,3 procent te veel. Haatmail en scheldpartijen kunnen voor ons écht niet.”

Dat de bevolking kwaad is op De Block moet volgens de PVDA ook blijken uit de talrijke reacties op haar eigen oproep tegen haatberichten. Ook daar leest de partij “schrijnende persoonlijke verhalen”, maar ook “jammer genoeg een aantal scheld- en haatreacties”. “Dat is verwerpelijk. Met schelden kom je echt nergens, maar de frustratie van de mensen is wel begrijpbaar: het gaat over hun gezondheid, of over de gezondheid van hun kinderen”, meent Van Duppen.

Inhoudelijk debat

Geneeskunde voor het Volk-arts Van Duppen roept nu op tot een inhoudelijk debat. “Het domste wat de minister nu zou kunnen doen is de 98,7 procent van de getuigenissen van mensen die het moeilijk hebben nu allemaal in dezelfde zak te steken als die 1,3 procent scheldproza. Neem die ernstige getuigenissen van mensen die vaak ten einde raad zijn ernstig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen