Coronacijfers: Opnieuw meer dan 100 doden per dag

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land blijven verder toenemen. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano. De stijging neemt wel af in kracht.

Vanaf morgen gaat ons land opnieuw in lockdown. Dat is nodig om de cijfers rond de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Die cijfers blijven namelijk toenemen.

Bijna 16.000 nieuwe besmettingen per dag

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld 15.967 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat daarbij om een stijging van 24 procent vergeleken bij een week geleden. De stijging neemt hier wel af, maar wil eigenlijk weinig zeggen aangezien de teststrategie in ons land gewijzigd is. Daardoor worden enkel mensen meet symptomen getest, wat een vertekend beeld geeft wanneer we naar deze cijfers willen kijken.

Op woensdag 28 oktober, de laatste dag waarvan we een dagcijfer hebben, werden er 17.503 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder ging het om 21.791 besmettingen in één dag tijd. Dat is het hoogste aantal in één dag sinds de begin van de uitbraak van het coronavirus.

In totaal telt ons land nu al 429.229 besmettingen met het coronavirus. De incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, ligt in ons land nu op 1.754.

Meer dan 100 doden per dag

In de week van 25 tot 31 oktober werden er dagelijks gemiddeld 648 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat is een stijging met 49 procent vergeleken bij een week eerder. De stijging neemt wel af in kracht. Zo ging het gisteren nog om een stijging met 59 procent. In totaal liggen er nu 6.497 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de uitbraak in maart. 1.160 daarvan liggen op de afdelingen intensieve zorgen.

Voor de eerste keer sinds de nieuwe uitbraak ligt het aantal dagelijkse overlijdens opnieuw boven de 100. Dat zijn er nu 102 om precies te zijn. In totaal overleden er in ons land al 11.625 mensen aan Covid-19.

‘Ga niet winkelen’

Vandaag is de laatste dag waarop niet-essentiële winkels open zijn. In heel wat steden in ons land is de eerste zondag van de maand koopzondag, waardoor er dus veel van die niet-essentiële winkels open zijn. Na de drukte in winkelstraten gisteren roept minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op om vandaag thuis te blijven.

Hoewel de ministers vroegen om niet te hamsteren, werd er ook in supermarkten massaal onder andere wc-papier, pasta en rijst gekocht. ‘Nergens voor nodig’, zo klinkt het bij Vandenbroucke op het VTM Nieuws, want supermarkten blijven gewoon open. 

Meer