Direct naar artikelinhoud
Elisabeth De Waele

Hoofd intensieve zorg UZ Brussel vindt één knuffelcontact per gezinslid onbegrijpelijk: ‘Dat gaat levens kosten’

Hoofd intensieve zorg UZ Brussel vindt één knuffelcontact per gezinslid onbegrijpelijk: ‘Dat gaat levens kosten’
Beeld Tim Dirven

Professor Elisabeth De Waele, hoofd van Intensieve Geneeskunde aan het UZ Brussel, had op strengere maatregelen gehoopt . Vooral de regel dat elk gezinslid nog één nauw contact thuis mag zien, vindt ze onbegrijpelijk. ‘Dit gaat mensenlevens kosten.’ Volgens De Waele hadden we een lockdown nodig zoals die van maart om de ziekenhuizen van een totale ineenstorting te redden. 

Professor Elisabeth De Waele had er goeie hoop op dat er na weken van slecht nieuws eindelijk strenge maatregelen zouden komen. “Ik dacht echt: laten we er vanavond eentje drinken om de lockdown te vieren. Maar nu vier ik niet”, zegt ze. Want alleen een complete lockdown kon de ziekenhuizen - en zeker ‘haar’ dienst intensieve zorg in het UZ Brussel - van een totale ineenstorting redden. 

Premier Alexander De Croo (Open Vld) herhaalde gisteravond nog eens dat dát op het spel stond: “De druk op de ziekenhuizen is enorm. Ze vechten elke dag voor elk leven. Tegen midden november zullen er 2.800 mensen op intensieve zorg liggen. Afgelopen week zijn er nog eens 100.000 zieken bijgekomen. We moeten voorkomen dat onze ziekenhuizen en het zorgpersoneel bezwijken.”

Geen lockdown

Maar de aangekondigde maatregelen zullen tekortschieten, vreest professor De Waele. Het is vooral wat er niét komt dat haar verontrust: geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen, geen perimeter waarbinnen mensen zich rond hun woonplaats mogen bewegen, geen verbod om op vakantie te vertrekken. “Dit is geen lockdown, hé”, zegt De Waele. “Ik had écht gedacht dat de regering nu héél streng zou zijn. Wat we nodig hadden, was een lockdown zoals in maart: alles dicht, iedereen in zijn kot. Want wat je nu krijgt, is dat iedereen op z'n Belgisch weer achterpoortjes zal vinden. We hadden op 28 september, bij de vorige verstrenging, al alles moeten dichtdoen. Dan hadden we in de ziekenhuizen nog een kans gehad. Nu vrees ik het ergste: dit gaat levens kosten, zowel aan de Covid-kant als aan de niet-Covid-kant.”

De sociale contacten worden dan wel beperkt tot één nauw contact per gezinslid, maar ook daar gaat de overheid niet ver genoeg, volgens De Waele. “Stel dat je met vijf in een huis woont: dan mag ieder gezinslid dus elke dag één vriend of vriendin ontvangen. Niet tegelijk met een andere bezoeker weliswaar, maar denk je dat het virus daar rekening mee houdt? Dat het niet van dat ene nauwe contact kan overgebracht worden op je gezinslid, en dan weer de rest van het huis én de bezoekers besmet? Op die manier blijf je, zelfs als je je aan de regels houdt, besmettingshaarden creëren en in stand houden.”

Gedaan met pediatrie

Toch wil De Waele de moed niet verliezen. “De maatregelen zijn zo gecreëerd dat mensen hopelijk zélf in lockdown zullen gaan. We zullen over tien à twaalf dagen zien wat de effecten zijn. Wij zijn intussen begonnen met het bouwen van een zévende afdeling intensieve zorg, waar tot nu de pediatrie gevestigd was. We zijn zó hard ons best aan het doen om het hoofd boven water te houden. Hopelijk snappen de mensen nu écht waarvoor ze hun contacten tot een absoluut minimum moeten beperken.”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).Beeld VTM nieuws

Marc Van Ranst tevreden: ‘Thuiswerk wordt sleutel tot succes’

“Wat had de regering nog méér kunnen doen?” Voor viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) heeft de politiek de juiste beslissingen genomen. “Thuiswerk wordt de sleutel om dit te laten slagen.”

“Dit is duidelijk een lockdown. Het is ook met zoveel woorden gezegd. Wat had de regering nog méér kunnen doen”, zegt Van Ranst. Hij bedoelt: er zijn geen omfloerste begrippen meer om toch maar niet te moeten zeggen dat iedereen in zijn kot moet blijven. “De sociale contacten moesten stilgelegd worden. Dit is echt een noodrem. Zes weken is een lange periode, maar heel erg nodig. Want we weten dat de curve snel stijgt, maar heel traag naar beneden gaat. Zes weken is echt wel een minimum vooraleer we aan versoepelingen kunnen beginnen denken. En dan nog zullen we in tussentijd duidelijk moeten afspreken hoe vér de curve gedaald moet zijn voor de maatregelen losser kunnen.”

Geen eenzaamheid

Dat we per gezinslid toch nog altijd één knuffelcontact mogen hebben, vindt Van Ranst goed. “Men wilde absoluut vermijden dat mensen eenzaam worden. Daarom is het ook goed dat alleenstaanden twee nauwe contacten mogen hebben. Ook de andere maatregelen zijn in de lijn van onze voorstellen. Er is geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen of een perimeter rond uw woonplaats ingevoerd, maar tegelijk is er het sluiten van de winkels - en de horeca was al dicht - om verplaatsingen zoveel mogelijk te vermijden. Wie in een stad woont en met het gezin 30 km verder naar een bos wil rijden om te wandelen, kan dat nog. 

Maar het is vooral het verplichten van het thuiswerk dat de sleutel wordt: we moeten vermijden dat mensen nog dicht op elkaar zitten op het openaar vervoer. Daarom is ook het verlengen van de herfstvakantie en het verplicht deeltijds thuisonderwijs in het middelbaar goed. Die periode zal helpen om de besmettingen daar onder controle te krijgen, zowel bij leerlingen als bij leerkrachten. En daarna zullen ze ook minder met elkaar in contact komen.”