Youtube-wereld zwaar getroffen door verlies van Kastiop: veel talent, geen pretentie

Als Kastiop deelde Kacper al meer dan acht jaar zijn gaming-exploten. © Kastiop 

Hij was waarschijnlijk de meest getalenteerde van de Vlaamse Youtubers, maar had geen gram pretentie. Het plotse verlies van Kacper Przybylski treft zijn fans en collega’s hard.

Dominique Deckmyn

Ruim een week na zijn plotse verdwijning, is Kacper Przybylski, amper 22, zaterdag dood aangetroffen in het Nederlandse Stein. Alles wijst op een wanhoopsdaad. Op sociale media regende het zaterdag emotionele reacties, vooral van jongeren die Kacper al jaren als een persoonlijke vriend beschouwden. Als Kastiop deelde hij al meer dan acht jaar zijn gaming-exploten, maar ook zijn lief en leed en zijn relativerende humor met zijn duizenden fans. 290.000 abonnees had zijn Youtube-kanaal, maar treurende aanhangers probeerden dat aantal zaterdag als eerbetoon boven de 300.000 te krijgen, wat in de loop van zaterdagavond lukte.

Pionier

Przybylski was een pionier. Samen met een handvol andere Vlamingen, waaronder Nathan Vandergunst (Acid) en Rayan Aghassaiy (Unagize) zette Przybylski het medium Youtube vanaf 2013 hier op de kaart. Toen hij met zijn video’s begon in 2012, keken Vlaamse jongeren vooral naar Nederlandse Youtubers. De eerste Vlaamse vloggers hadden de neiging om heel dicht bij hun Nederlandse en Amerikaanse voorbeelden te blijven. Maar Kacper Przybylski vond al heel snel een eigen toon.

Tijdens het spelen van videogames vertelde hij ook zijn levensverhaal. "Ik ben geboren in Polen", zegt hij in een vroege video uit juli 2012 waarin je hem Call of duty ziet spelen. "Ik heb geen geweldige vader", vervolgt hij simpelweg. "Toen ik drie jaar was besloot mijn mama om te scheiden van mijn papa. Polen is geen rijk land en veel mensen gingen naar Duitsland of België om te werken, mijn mama ook". Zijn moeder vertrok maandenlang naar België om er te werken, ze ontmoette er zijn stiefvader en wat later verhuisde Kacper mee, vertelt hij. In latere video’s geeft Kacper nog meer prijs: over het drinken van zijn vader, over hoe triest het leven in Polen was. Maar een grap blijft zelden lang uit.

Van gaming schakelde hij vanaf 2013 steeds meer over op vlogs, video’s waarin hij tegen de camera praatte. Die filmpjes gingen er doorheen de jaren steeds professioneler uitzien, al deed hij (zoals de meeste Youtubers) haast alles zelf. Zijn video’s waren doorgaans een stuk braver dan die van zijn meer schreeuwerige generatiegenoten. Hij zette geen typetje neer en had ook geen nood aan de nerveuze montages waar andere vloggers naar grijpen.

Gestopt met school

In 2016 omschreef De Standaard de toen 17-jarige opkomende ster als "een jonge, blonde Marcel Vanthilt met een stevige Limburgse tongval". Enkele maanden later stopte hij met school, nadat hij het vijfde middelbaar voor de tweede keer mislukte. Net als heel wat andere Youtubers ontdekte hij dat het óf school, óf Youtube-succes was. Een jaar lang ging hij samenwonen met Unagize en twee andere jonge Youtubers in een huis in Scherpenheuvel, om zich voltijds met het maken van video’s bezig te houden. Het liep niet zo goed af. In die periode veranderde Youtube zijn algoritme, waardoor veel Youtubers – waaronder Kastiop en zijn kompanen - hun inkomsten zwaar zagen terugvallen. "Er was geen teamgeest meer, we werkten niet meer samen, het was een jaar overleven zonder vrienden in dat huis", vertelt hij later in een video.

Maar met de doorbraak van het spel Fortnite zet Kastiop zichzelf in 2017 en 2018 weer op de kaart. Hij keert terug naar zijn oorspronkelijke specialiteit: gamen en daar commentaar bij geven. Hij omschreef zichzelf dan ook op zijn Youtube-kanaal als ‘professionele gamer’.

Doorheen die periode nam Kacper Przybylski altijd ruim de tijd voor zijn fans. Hij antwoordde tijdens video’s vaak op hun vragen. "Jij was de persoon naar wie ik opkeek en die me altijd kon laten lachen", schrijft iemand in de commentaren onder zijn laatste video. "Je liet me iedere keer lachen als ik verdrietig was", schrijft iemand anders.

"Ik kende hem als een fantastische jongeman met een gouden hart", reageert Steven Leunens van Team Meta, de e-sports organisatie die een tijdje het management van Kastiop verzorgde en nog geregeld met hem samenwerkte.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.