Direct naar artikelinhoud
AchtergrondWetenschapsvraag

Kinderen veganistisch opvoeden, hoe doe je dat?

Evelyne Mertens, diëtiste: ‘Je kind mag niet het gevoel krijgen dat het gestraft wordt.’ Beeld Getty Images

Ooit werd veganisme gezien als een modegril, maar inmiddels wordt het aantal veganisten in ons land op 150.000 geschat. Steeds meer van hen kiezen ­ervoor ook hun kinderen plantaardig op te voeden. Hoe pak je dat op een gezonde manier aan?

“Bij zuigelingen is er weinig verschil: daar is moedermelk aangewezen”, zegt Myriam Van Winckel, professor kindergeneeskunde (UZ Gent). “Wel is het belangrijk dat je als moeder zelf geen voedingsstoffen tekortkomt. Vitamine B12 krijg je niet binnen als je alleen groenten en fruit eet, dus daarvoor zijn supplementen nodig. Want als je als moeder een B12-tekort hebt, bevat moedermelk ook te weinig B12. En je jonge kind is sneller vatbaar voor de gevolgen van dit tekort.”

Als moedermelk niet aangewezen is, zijn de plantaardige opties schaars, zegt Evelyne Mertens, onderzoekster gezondheidszorg en diëtiste voor vzw EVA. “Gewone soja-, haver- of amandeldrank is dan niet aangewezen. Wel heb je rijstvoeding die specifiek voor zuigelingen is en alle nodige voedingsstoffen bevat.”

Eens het kind zes maanden is, kan het beginnen met vaste voeding, naast moeder- of zuigelingenmelk. “Dan zijn fruit- en groentepapjes, op basis van aardappelen, groenten of gekookte witte rijst, ideaal”, zegt Mertens. “Bij fruitpapjes moet je kijken naar een goed bindmiddel, zoals graanvlokken of kindermeel. Als de kinderen zes tot acht maanden zijn, moet je ook vleesvervangers aan je groentepap toevoegen. Die moeten veel eiwitten bevatten, maar laag zijn in calorieën. Denk aan linzen of kikker­erwten, maar ook tofu, tempé en seitan. Daarnaast is het goed om af en toe notenpasta’s door de groenten te mengen.”

Vitamine B12

Van Winckel wijst er ook op dat een evenwicht in essentiële vetzuren, zoals omega 3 of omega 6, belangrijk is. Omega 3 zit in lijnzaad- en raapzaadolie, omega 6 in zonnebloem-, maïs- en soja­olie. “Je moet dus voldoende afwisselen tussen die oliën.”

Vanaf een jaar mag een kind een normaal veganistisch dieet volgen. Ook daarbij moet je enkele basisregels in acht nemen, zoals steeds goed kijken waar je calcium en eiwitten uit haalt. Het grootste aandachtspunt is vitamine B12. Gelukkig hoef je daarvoor niet dagelijks capsules te slikken. Mertens: “Je kunt het innemen via verrijkte plantaardige melk, maar ook via sprays of smelttabletjes.” Zowel Van Winckel als Mertens zeggen dat een kind volledig plantaardig opvoeden perfect mogelijk is, al is het een goed idee om te rade te gaan bij een diëtist. “Ik heb toch al enkele schrijnende gevallen gezien van ondervoeding, bij ouders die het beste voorhadden met hun kind”, zegt Van Winckel.

En wat als je kind niet op tofu, peulvruchten en sojamelk zit te wachten, zeker als klasgenootjes wél vlees en zuivel mogen eten? Dan is transparantie belangrijk, zegt Mertens. “Je moet je kind vooral niet het gevoel geven dat het gestraft wordt. Je moet uitleggen waarom je veganistisch eet, en ­tonen wat je allemaal wél mag eten.”