Direct naar artikelinhoud
ReportageVakantieparken

Een weekendje Center Parcs, net voor de lockdown: ‘Straks is het weer alle dagen thuiswerken’

Koen en zijn dochter Loes: ‘Zelfs op twintig minuten rijden van ons huis in Peer voelt dit toch nog aan als een buitenkansje.’Beeld Tine Schoemaker

Door het gedecimeerde herfstverlof zagen vakantieparken heel wat bezoekers op vrijdagavond hun kar keren. Wie toch voor een driedaagse koos, hinkt op twee gedachten door Center Parcs Vossemeren. ‘We hadden dit gewoon echt even nodig.’

“We hebben rond het park gefietst, allemaal schatten gevonden en zijn naar een speeltuin geweest. Oh, en we hebben ook een strand bezocht.” Zoals de 8-jarige Margot haar weekend met een brede glimlach beschrijft, klinkt het als een opperbeste vakantie. Dat ze net met haar zus en ‘vake en moeke’ door een vies miezerbuitje komt gereden, lijkt haar niet te deren. Tot ze plots beseft: “We hadden liever gezwommen natuurlijk.”

“We zijn toch even in een andere omgeving geweest, maar het blijft een gemengd gevoel. Wat had je gedacht, met twee van die waterratten”, zegt vake Rudy (63), die weet dat in Center Parcs Vossemeren één ding ontbreekt: de Aqua Mundo. Als er vóór de puberleeftijd zoiets bestaat als een natte droom, dan moet het wel zo’n indoor zwemparadijs zijn.

Het nieuws over de sluiting van de zwembaden op woensdag veroorzaakte in vakantieparken overal te lande een eerste annulatiegolf. De persconferentie van het Overlegcomité luidde een tweede in. Terwijl sommigen al met hun twee voeten in een vakantiepark stonden, kregen ze van premier De Croo te horen dat het vanaf dinsdag gedaan is met de pret. In de praktijk is de nieuwe maatregel door de meeste parken omgezet in een sluiting vanaf maandagmiddag.

Center Parcs Vossemeren in lockdownmodus.Beeld Tine Schoemaker

“Sommige mensen zijn vrijdagavond aangekomen en hebben meteen rechtsomkeer gemaakt. Anderen hadden de persconferentie op hun smartphone in de auto gevolgd en lieten weten dat ze hun kar keerden”, zegt hr-manager Ingrid Thys, die ons door het park gidst. In vakantiepark Landal Mooi Zutendaal hetzelfde verhaal. “Voor we goed en wel wisten wat er beslist was, stonden mensen al aan de receptie met hun gsm’s te zwaaien: ‘Jullie moeten dicht’”, vertelt general manager Crissy Boers.

Van de 650 huisjes in Center Parcs Vossemeren zijn er ongeveer 200 bezet, goed voor zo’n 800 gasten. De leegstand straalt af op het park. “Normaal is de Belgische herfstvakantie een topperiode met zo goed als 100 procent bezetting”, zegt general manager Jos Kruiter. “Zo rustig heb ik het nog nooit meegemaakt.”

All-inclusive

“Tegelijk heb ik nooit eerder meegemaakt dat er nog zoveel mensen tussen 20 uur en 23 uur zijn aangekomen”, aldus Kruiter. Dat duidt er op dat er best wat twijfel was onder de bezoekers. Het merendeel bestond sowieso uit weekendtrippers. Ongeveer 25 van de bezette bungalows waren een week geboekt, maar die kregen evengoed de boodschap: gelieve maandag de koffers te pakken. 

“We hebben even getwijfeld, omdat we echt niet ziek willen worden”, zegt Sandrine (46), die met een nieuw samengesteld gezin van vier energieke kinderen vanuit Charleroi is afgezakt. Met een vleugje wanhoop in de stem zoekt ze naar een verklaring: “Het is niet ideaal... Maar we hadden dit gewoon echt even nodig.”

Haar enige week vakantie dit jaar is gereduceerd tot een weekend. En à l’aise is het ook niet echt. “We hadden all-inclusive geboekt: niet koken, geen afwas, helemaal relax. Alleen zijn alle restaurants nu gesloten. Ik heb gisterenavond dan toch maar weer een hele souper mogen organiseren.” 

Sandrine en haar gezin. Echt 'all-inclusive' bleek het weekend helaas niet.Beeld Tine Schoemaker

Erg inclusief kan een reisformule inderdaad niet zijn als al je beste troeven op slot moeten. Takeaway kan nog, of een fiets huren. Koen (37) en zijn 7-jarige dochter Loes cruisen door het park in een overdekte gocart met zebramotief, als was het een echte safaritocht. “Normaal zouden we naar de Eifel gaan, maar we hebben omgeboekt”, zegt Koen. “En toch. Zelfs op twintig minuten rijden van ons huis in Peer voelt dit nog altijd aan als een buitenkansje.”

Veel spannends heeft de familie nochtans niet gedaan. “We hebben vooral gewandeld en in huis spelletjes gespeeld", vertelt hij. Er was dit jaar geen collectieve speurtocht in Discovery Bay, en ook geen lampentocht in Halloween-thema. “Toch heb ik de indruk dat de mensen die gebleven zijn best genoten hebben, al was het maar van het rapen van kastanjes of knutselen in de bungalows”, zegt Ingrid Thys. “Bijna iedereen is erg begripvol over de sluiting.”

Spookdorp

Behalve één klaagzang over de minigolf die dicht is, lijken de bezoekers vooral dankbaar dat ze er nog enkele dagen tussenuit kunnen knijpen vooraleer het lockdownmonster zich opdringt. “Straks is het weer alle dagen thuiswerken”, zuchten Kaat (28) en Gert (34), die last minute een trip boekten. “Waarom niet? Het is hier superrustig, we kunnen ons perfect afzijdig houden in onze bubbel.”

Straks wordt het nog een pak rustiger. Zeker zes weken lang zal Center Parcs een spookdorp worden. Het water in het zwembad moet nog steeds ververst en de vissen in het aquarium verzorgd, maar verder komt de technische werkloosheid weer om de hoek loeren. “Dat valt inderdaad niet uit te sluiten”, zegt Kruiter. De financiële impact zal wegen op de hele sector. Tussen nu en het einde van het jaar schat Toerisme Vlaanderen het bijkomend verlies op zo’n 3 miljard euro.

Kruiter kijkt al naar de volgende topperiode. “We doen alles om ons hierdoor te knokken, in de hoop dat we een mooie kerst kunnen beleven in het park.” Wishful thinking of niet: wie durft er nu nog zijn geld te zetten op een weekje Center Parcs eind december?