© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Caroline Bastiaens

© Twitter Caroline Bastiaens

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kris Peeters: “Het is niet onze afkomst, maar onze toekomst die telt”

Op de nationale nieuwjaarsreceptie van CD&V in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen heeft kopman Kris Peeters gezegd dat hij “bruggen wil bouwen, in plaats van muren.” Voorzitter Wouter Beke noemde 2017 “het jaar van de waarheid.” Zo’n tweeduizend CD&V-leden waren aanwezig.

Zoals dat hoort bij nieuwjaarstoespraken, keek Wouter Beke zowel vooruit als achterom. Hij blikte terug op de aanslagen in Brussel, het stijgend aantal vluchtelingen, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump. 2016 zal volgens de CD&V’er herinnerd worden als het jaar van de angst. Zelf ziet hij het echter liever als een jaar van “veerkracht en vastberadenheid”.

Volgens Beke stond 2016 vol van de paradoxen. Bijvoorbeeld ook bij de reactie van “sommigen” op de aanslagen. In een nauwelijks verholen steek aan coalitiepartner N-VA, stelde hij zich vragen bij de reactie om de vrijheid van meningsuiting te willen beperken en het respect voor de wet - de rule of law - te willen “weggooien”. “Maar is dat niet net toegeven aan al die terroristen?”

Meer wij

En dat wil Beke niet laten gebeuren. “Laat 2017 het jaar zijn waarin niet de angst, niet de terroristen, niet de populisten onze koers bepalen”, drukte hij zijn partijgenoten op het hart. De CD&V-voorzitter pleitte voor positivisme in 2017. Voor meer menselijk contact en een alternatief voor de “gesloten IK-aanpak”. Meer “Wij”.

Ook vicepremier Kris Peeters vindt dat CD&V radicaal voor het “wij-verhaal” moet gaan. “Te veel mensen plooien zich terug op hun eigen kleine wereld en te veel politici geven hen daarin spijtig genoeg gelijk”, zo verwoordde hij het. “Net daarom mogen we daar niet in meegaan, want wij zijn de partij die ervoor zorgt dat de slinger, die te ver is doorgeslagen in de richting van populisme en polarisatie, terug de andere kant uitgaat.”

Beke vulde aan wat dat voor de christendemocraten concreet inhoudt. “Onze ‘Wij’ betekent een sterke staat, een evenwichtige economie, een solide samenleving”, klonk het. De CD&V-topman had het over maximale veiligheid, een evenwichtige economie met garanties op maximale werkzekerheid en een solide sociale zekerheid.

© Philip Heylen

Net als premier Charles Michel diende Beke daarbij ook PS-voorzitter Elio Di Rupo van antwoord, nadat die de federale regering de op sociaal vlak “meest verwoestende” had genoemd sinds de Tweede Wereldoorlog. “Oppositie voeren mag, maar men moet niet overdrijven”, reageerde Beke. Volgens hem zorgt de federale regering net voor extra jobs, hogere nettolonen en meer concurrentiekracht. “We hebben links niet nodig om sociaal te zijn”, klonk het nog eens.

Beke: “Geen Trump-stijl van bedreigingen en afblaffen”

Tot slot riep Beke op om van 2017 een jaar te maken met politici die “fatsoenlijk” met elkaar omgaan. Niet à la Trump dus, met “bedreigen, afblaffen en stoefen”. “Laat dat nooit de stijl zijn van een christendemocraat”, aldus Beke. En 2017 - het laatste jaar voor nieuwe verkiezingen - mag ook geen verloren jaar worden. “Geen regeringen van lopende of slopende zaken. Maar van mogelijke zaken, rechtvaardige zaken, vooruitgaande zaken, hoopgevende zaken”, aldus nog Beke. “Geen jaar van tussentijdse campagnes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer