Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Over twee weken 3.000 patiënten op intensieve: ‘Dat lijkt onafwendbaar’

De covidafdeling van AZ Jan Palfijn.Beeld Photo News

‘Op 14 november zullen we 3.000 patiënten op intensieve zorg hebben’, zo zeggen twee bedrijfseconomen op basis van nauwkeurige voor­spellingen. Onze ziekenhuizen dreigen zwaar in het rood te gaan. 

De voorbije maanden bleken de voorspellingen van Bart Van Looy, professor economie (KU Leuven) en docent Kristof Decock (KU Leuven/Flanders Business School) extreem dicht bij de waarheid te zitten. Niet voor niks werden hun gegevens gebruikt door allerlei experts en het Rega-instituut. In een interview met De Morgen geven ze aan dat op basis van hun berekeningen we volgend weekend 2.000 patiënten op intensieve zorg zullen hebben. De week daarna zelfs 3.000. “Dat cijfer lijkt onafwendbaar”, zegt Van Looy. 

Het betekent dat de zorgcapaciteit de komende weken massaal overschreden zal worden. Gisteren nog liet federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) weten dat die capaciteit opgeschaald zal worden van 2.000 naar 2.800 bedden. Daartoe treedt vanaf vandaag fase 2B van het noodplan in werking voor alle algemene en universitaire ziekenhuizen. Zij krijgen nu zeven dagen de tijd om meer bedden vrij te maken voor covid­patiënten en aan 2.800 te komen.

Net om de druk op de ziekenhuizen te verminderen, gaat het land vandaag opnieuw in lockdown. Minstens tot 13 december blijft de horeca op slot, ligt het publieke leven nagenoeg stil, en moeten niet-essentiële winkels de deuren sluiten. 

Koopzondag

De eerdere maatregelen hebben vooralsnog weinig impact gehad op de cijfers, geven Van Looy en Decock aan. Of de nieuwe rits beperkingen zal werken, weten we ten vroegste binnen twee weken. De verwachtingen zijn somber, te meer omdat het dit weekend op een heleboel plaatsen ongemeen druk was. 

Talloze mensen gingen nog snel spullen inslaan, met lange wachtrijen en overvolle winkelstraten tot gevolg. In Brusselse shoppingstraten was het over de koppen lopen, voor de deuren van de Ikea-vestiging in Zaventem stonden mensen tot ver op de parking te wachten. 

“Op een moment dat we oproepen om thuis te blijven, is dat jammer om vast te stellen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het is een begrijpelijke reactie. Maar de winkels moeten sluiten om de contacten tussen mensen te beperken. Mensen die dan toch nog snel gaan winkelen, maken een deel van dat beoogde effect ongedaan.” 

In verschillende steden, waaronder Antwerpen, ging daarnaast de voorziene koopzondag gewoon door. Dit tot groot onbegrip van onder meer Antwerps gouverneur Cathy Berx. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wees naar Binnenlandse Zaken en voerde aan dat ze daar de Ministeriële Besluiten om winkels te sluiten maar sneller hadden moeten doorvoeren. Het kabinet van bevoegd minister Annelies Verlinden (Open Vld) benadrukte vervolgens dat het tijd vraagt om een Ministerieel Besluit vast te leggen, en dat burgemeesters de bevoegdheid hebben om een koopzondag te verbieden.

Op het kabinet van Vandenbroucke wenst men voorlopig niet te reageren op de voorspellingen van Van Looy en Decock voor men die bestudeerd heeft. Voor Margot Cloet, topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro, klinken de cijfers helaas aannemelijk. “Alles wijst erop dat we volgende week aan 2.000 ingenomen bedden op IZ zullen zitten en er dan boven zullen gaan”, zegt ze. “Als we het niet binnen de huidige capaciteit redden, dan vrees ik dat we sowieso niet genoeg gekwalificeerd personeel meer zullen hebben om die bedden te omkaderen.”