Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

Strenge controles op coronamaatregelen: ‘Niemand ontsnapt nog aan boete: geen genade meer’

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).Beeld Photo News

Het moge duidelijk zijn: wie de strenge coronamaatregelen overtreedt, zal het voelen. De politie controleert al fors - tot nu schreven ze al 143.000 pv’s uit - en voert die inspanning nog op. Dat verzekerden Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zondag. ‘De maatregelen zijn er om nageleefd te worden, niet om er via achterpoortjes aan te ontsnappen.’

Video wordt geladen...

Er waren dit weekend lockdownfeestjes - in de grote steden, maar net zo goed in Aalst en Sint-Genesius-Rode, tot in een bos net over de grens in Nederland waar tientallen Belgische fuivers naartoe trokken. Het illustreert nogmaals dat controle en handhaving door de politiediensten en opvolging van al die dossiers bij Justitie noodzakelijk is om hardleersen te dwingen de regels te volgen tijdens deze verstrengde lockdown. 

De politie treedt al lang op - zo schreven ze al sinds het begin van de coronacrisis 143.000 pv’s uit aan mensen die zich niet aan de maatregelen hielden. Maar die inspanning zal nog opgedreven worden, zo zeiden zowel justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

“Geen waarschuwing meer. Onmiddellijk op de bon: 250 euro voor wie zich niet aan de regels houdt, 750 euro voor de winkeliers”, aldus Van Quickenborne. “Mensen die de boete niet betalen, zùllen voor de rechtbank verschijnen. Dat is absolute prioriteit binnen Justitie: we maken daar mensen en middelen voor vrij. Niemand zal ontsnappen aan vervolging. Politie en Justitie zitten daarover op één lijn: geen genade meer.”

Van Quickenborne waarschuwt de mensen die beboet worden: “Als je een boete krijgt, betaal ze onmiddellijk. Dan komt het ook niet op het strafblad. Betaal je ze niet en verschijn je voor de rechtbank, ga je de boete sowieso moeten betalen, met nog een schep erbovenop bovendien, en komt het op uw strafblad.”

Niet verslappen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stuurde vorige week al een omzendbrief naar de federale en lokale politiekorpsen om erop te wijzen dat de handhaving van de regels niet mag verslappen. “Er wérd al veel gecontroleerd: sinds het begin van de coronacrisis deed de politie al 143.000 vaststellingen. Dat is al gigantisch veel. Maar het is jammer dat het nog moét. De mensen zouden toch stilaan overtuigd moeten zijn van de ernst van de situatie.” 

De nieuwe verstrengde lockdown die premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdag afkondigde, staat mensen nog maar één knuffelcontact buiten het gezin toe en alleen dat knuffelcontact mag nog over de vloer komen. Maar controle op de naleving daarvan is moeilijk, zo niet onmogelijk. 

Minister Verlinden: “De politie mag niet zomaar uw woonst betreden, om te controleren of u wel thuis werkt en of er niemand in huis is die er niet mag zijn. We kunnen mensen niet verplichten een sticker op de voordeur te plakken, met daarop de namen van de bewoners en hun knuffelcontacten. Is er overlast, zoals met kotfeestjes, kan de politie wel optreden, natuurlijk. Het staat de mensen vrij om de politie te verwittigen als er zich problemen stellen, maar ik zou toch willen vermijden dat we in een soort van verklikkersmaatschappij terecht komen.”

In Wallonië riep MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zijn burgemeesters via een zoom-meeting gisteren op streng toe te zien om de naleving van de regels. “De tijd van praten is voorbij. Het is nu ‘zero tolerance’. Mondmasker niet dragen? Direct beboeten. Staan er ergens, zeker in landelijke gemeenten, verdacht veel auto’s ergens geparkeerd? Direct laten controleren door de politie.”

Telewerk

Ook verplicht in deze verstrengde lockdown: thuiswerk. Ook dat is moeilijk te controleren, maar niet helemaal onmogelijk. “Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om dat te regelen”, aldus minister Verlinden. “Maar de arbeidsinspectie zal controles op de werkvloer organiseren, zoals ze ook optreden tegen zwartwerk. Ook de politie kan daarvoor worden ingezet.” 

Zitten er mensen op kantoor die hun job evengoed thuis hadden kunnen doen, zal dat bovendien een staartje krijgen, aldus Van Quickenborne. “Bedrijfsleiders en werknemers die de regels niet volgen zullen ook altijd juridisch vervolgd worden.”

Geen achterpoortjes

Er is in deze lockdown, in tegenstelling tot in maart, geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Een perimeter rond de woonplaats lag nu op tafel van het Overlegcomité, maar kwam er niet. “Het Overlegcomité heeft gezocht naar een evenwicht tussen het zoveel mogelijk stopzetten van sociale contacten en toch enig perspectief bieden om elkaar te blijven zien en niet helemaal opgesloten te worden. De keerzijde daarvan is dat handhaving moeilijker wordt. In de eerste golf kon de politie iedereen controleren en vragen waarom u op straat was. Nu kan dat niet meer”, zegt Verlinden. 

“Wie met zijn gezin naar een bos rijdt om daar te gaan wandelen, kàn dat dus nog. Ook daar zal je je aan de strikte regels moeten houden. Ik weet ook dat de politie niet op elke hoek van de straat kan staan. Laat dus het schijnbare gebrek op controle geen reden zijn om de regels te overtreden. De maatregelen zijn er om nageleefd te worden, niet om er via achterpoortjes aan te ontsnappen.”