Steven Van Gucht: “Mogelijk om onder maximumcapaciteit van 2.000 bedden te blijven”

Bron: BELGA

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg verdubbelt om de tien dagen. De cijfers stijgen nog, maar trager dan voordien. “Dankzij deze vertraging en het naleven van de huidige maatregelen is het volgens ons mogelijk om onder de maximumcapaciteit van 2.000 bedden te blijven de komende weken”, aldus Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Momenteel liggen er 1.223 Covid-patiënten op intensieve zorgen, ongeveer evenveel als bij de piek in de eerste golf op 8 april.

Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nog steeds, maar minder fors. “De sneltrein minder wat vaart, maar raast evenwel nog voort”, aldus viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

De komende twee dagen zullen uitwijzen of het aantal ziekenhuisopnames echt zal stabiliseren, zegt Van Gucht. “Deze langverwachte lichtpuntjes mogen ons niet afleiden van het feit dat de situatie nog steeds verontrustend is”, voegt hij toe. “De belasting op de ziekenhuizen zal nog toenemen en zeer hoog worden. De verstrengde maatregelen zijn absoluut cruciaal om weer controle te krijgen over het virus.”

De nationale vertraging lijkt vooral gedragen te zijn door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams- en Waals-Brabant. “Hier zien we voor het eerst dalende cijfers, met dalingen van 3 tot 11 procent op weekbasis”, zegt Van Gucht. In de andere provincies blijven de cijfers wel stijgen met West-Vlaanderen op kop, met een stijging van 37 procent. Het hoogste aantal gevallen worden nog steeds vastgesteld in Luik en Henegouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen