Direct naar artikelinhoud
Filmnieuws

Johnny Depp verliest rechtszaak tegen The Sun

Johnny Depp verliest rechtszaak tegen The Sun
Beeld REUTERS

Drie maanden na het einde van de rechtszaak die Johnny Depp aanspande tegen The Sun, heeft de rechter een uitspraak gedaan in het nadeel van Depp. The Sun had de acteur een ‘wife-beater’ genoemd, waarop Depp de Britse tabloid beschuldigde van smaad. Rechter Andrew Nicol heeft nu geoordeeld dat Depp zijn ex-vrouw Amber Heard wel degelijk heeft mishandeld.

Johnny Depp en Amber Heard mogen dan in juli vol goede moed naar de rechtbank in Londen zijn vertrokken, de kans dat ze ongeschonden uit het zo’n twee weken durende proces zouden komen, was toen al onbestaande. Niet alleen zijn beide acteurs wereldberoemd, maar de hoofdvraag van het proces - of The Sun Depp terecht een ‘wife-beater’ had genoemd of niet - zorgde ervoor dat beide partijen een wedstrijdje ‘om ter meest vuile was buitenhangen’ begonnen. 

Lees ook: Het beoogde eerherstel voor Johnny Depp maakt de zaken alleen maar erger

Aangezien het huwelijk van Depp en Heard doordrenkt bleek met een flinke portie drank en drugs en een laagje agressie - van wie, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk - stonk die was behoorlijk hard. Geen voetstukken meer om op te staan, geen verheven status als wereldberoemde acteur meer, enkel nog de mens met al z'n gebreken bleef over na alle pittige verhalen. Ondanks de geleden reputatieschade mag The Sun zich nu tot overwinnaar kronen. Na zo’n drie maanden bezinning heeft rechter Andrew Nicol uitspraak gedaan in het nadeel van Depp.

Dat het zo lang heeft geduurd voor er een uitspraak kwam, was niet geheel onverwacht. “Dit is een lastige zaak voor een rechter, vanwege de hoeveelheid bewijs en de complexe feitelijke, in plaats van juridische, dimensies ervan”, legde Ryan Dunleavy, partner in het Britse advocatenkantoor Stewarts, uit aan The Washington Post. “De rechter moet alle details van de documenten en getuigenverklaringen doornemen voor hij een uitspraak kan doen. De rechter zal er bovendien zeker van willen zijn dat hij de juiste beslissing neemt, al garandeert dat niet dat er geen beroep zal komen.”

De uitspraak heeft vermoedelijk ook gevolgen voor de volgende keer dat Depp en Heard de degens zullen kruisen. De Pirates of the Caribbean-acteur spande namelijk een extra rechtszaak aan tegen z'n ex wegens laster en eerroof. Hij eist maar liefst 50 miljoen dollar van Heard. Het proces staat in de Verenigde Staten ingepland voor 11 tot 28 januari, al heeft Depp nu zelf om uitstel gevraagd. Wegens de coronacrisis hebben de opnames van Fantastic Beasts 3 serieus vertraging opgelopen, waardoor hij niet op tijd terug in de rechtbank kan raken. Hij wil nu uitstel tot later in 2021. 

Johnny Depp en Amber Heard, hier tijdens hun huwelijk in 2015.Beeld AFP