©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Politie trekt in uur tijd tot tweemaal toe rijbewijs in van zelfde bestuurder

Mechelen, Willebroek -

Tijdens de alcoholcontroles heeft de politie in Mechelen en in Willebroek 26 bestuurders en passagiers beboet omdat ze de avondklok hadden genegeerd. Onder hen een dronken fietsster en haar passagier, die de wetsdienaars bovendien nog uitkafferde ook. De ‘hoofdprijs’ ging evenwel naar een chauffeur die in een tijdspanne van een uur zijn rijbewijs tot tweemaal toe ingetrokken zag.

Leo De Nijn

De politie liet tijdens de weekendcontroles 652 bestuurders in het pijpje blazen. Vijftien chauffeurs testten positief. Bij acht bestuurders werd hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. “Normaal zou nog een negende rijbewijs zijn ingetrokken. Onze manschappen lieten een fietsster stoppen omdat ze zich verplaatste met een volledig onverlichte fiets met een passagier achterop. Bij de controle bleek ze 1,8 promille alcohol in haar bloed te hebben. Omdat ze een positieve ademtest aflegde, werd haar fiets zes uur ter plaatse ingehouden en werd haar rijbewijs niet ingetrokken. Beide personen kregen een boete van 250 euro omdat ze de avondklok negeerden. Daarop moesten onze manschappen allerlei verwijten incasseren, waarna de betrokkene ging lopen. Ze krijgt nu ook een extra proces-verbaal wegens smaad”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

In totaal liepen er nog 26 andere personen tegen de lamp omdat ze zich niet hielden aan de ingestelde avondklok. Ze krijgen allen een boete van 250 euro.

De ‘hoofdprijs’ ging evenwel naar een bestuurder die 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. De man zijn rijbewijs werd aan de rotonde aan Technopolis voor 6 uur ingetrokken. “Groot was onze verbazing toen we dezelfde bestuurder een uur later kruisten op de Brusselsesteenweg. Hij negeerde niet alleen het voorlopig rijverbod, maar had nu zelfs 1,7 promille in zijn bloed. Daarop werd zijn rijbewijs voor vijftien dagen ingetrokken”, gaat de hoofdinspecteur verder. De eindafrekening zal hij van de politierechter krijgen.

Onder invloed van cocaïne

Aan het kruispunt met de Eikestraat negeerde een bestuurder een rood verkeerslicht. De politie reed achter de chauffeur aan, maar die probeerde met gedoofde lichten te ontkomen via de Koekoekstraat. De man werd evenwel snel ingerekend. Hij was onder invloed van cocaïne en had 925 euro cash en twee gsm’s in zijn auto liggen. Alles werd in beslag genomen.

Een andere bestuurder zat onder invloed van cannabis achter het stuur van zijn auto. Bij de controle vonden de agenten een springmes met slot en drie flesjes anabole steroïden, wat hem twee processen-verbaal opleverde.

Tenslotte kon een Poolse chauffeur, met 2,1 promille in zijn bloed, zijn boete van 1.260 euro niet onmiddellijk betalen. Als hij de boete én de takelkosten binnen de 96 uur niet betaalt, kan het voertuig door het parket in beslag genomen worden. Hij kreeg ook nog een extra boete voor rijden tijdens de avondklok.