Amper nog stijging van nieuwe besmettingen in Limburg

Hasselt -

De coronacurve lijkt af te vlakken in Limburg. Afgelopen week telde onze provincie nog altijd 3.196 nieuwe besmettingen, al zijn er dat ‘slechts’ 7 procent meer dan de week daarvoor. Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel fors stijgen in Limburg.

Koen Snoekx

LIVE. Steven Van Gucht: “Aantal lichtpuntjes, maar we hebben nog een lange weg te gaan”

De verstrengde coronamaatregelen van de afgelopen weken lijken eindelijk hun vruchten af te werpen in Limburg. Afgelopen week raakten er in onze provincie nog altijd 3.196 mensen besmet met het coronavirus, al zijn er dat ‘slechts’ 7 procent meer dan de week voordien. Waar er afgelopen week 222 nieuwe besmettingen bijkwamen in Limburg, waren er dat de week daarvoor nog 1.202. De coronacurve lijkt dus af te vlakken in Limburg. Dat geeft het reproductiegetal ook weer. De R-waarde voor onze provincie bedraagt nu 1,037. Pas wanneer dat cijfer onder de 1 duikt, dan krimpt de epidemie. In een aantal regio’s in ons land daalt het aantal nieuwe besmettingen zelfs al. Dat is onder meer het geval in Waals-Brabant (-9 procent), Brussel (- 11 procent) en de Duitstalige Gemeenschap (- 29 procent). In Vlaanderen kent alleen Vlaams-Brabant (- 3 procent) een afname van het aantal nieuwe gevallen. Toch moeten we volgens viroloog Steven Van Gucht nog even wachten om met zekerheid te stellen dat de vertraging is ingezet. “Dinsdag en woensdag zullen we daar meer over kunnen zeggen”, zegt Van Gucht.

271 Covid-patiënten

In de Limburgse ziekenhuizen stijgt het aantal Covid-opnames wel nog altijd fors. Op dit moment liggen er in de zeven Limburgse ziekenhuizen in totaal 271 Covid-patiënten. Dat zijn er ruim honderd meer dan een week geleden, toen de ziekenhuizen nog 167 patiënten met Covid-19 telden. Het aantal Covid-patiënten op intensieve is op een week tijd gestegen van 36 naar 65. Dat is dus bijna een verdubbeling. ZOL in Genk vangt nog altijd het hoogste aantal Covid-patiënten op: 81 van wie 19 op intensieve zorg. Jessa telt 78 Covid-patiënten, van wie er 25 op intensieve zorg liggen. AZ Vesalius vangt 31 Covid-patiënten op (4 op intensieve), Sint-Franciscus in Heusden-Zolder 28 (4 op intensieve), Sint-Trudo in Sint-Truiden 23 (6 op intensieve), Noorderhart in Pelt 19 (4 op intensieve) en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 11 (4 op intensieve). Ook het aantal opnames op intensieve zorg in overtreft intussen het aantal opnames tijdens de eerste golf.In totaal liggen er in de Belgische ziekenhuizen nu 6.823 Covid-patiënten, van wie 1.302 op intensieve zorg. Het record van 1.285 intensieve Covid-patiënten is dus gesneuveld. Dagelijks komen er in ons land nu gemiddeld immers 67 nieuwe intensieve Covid-patiënten bij.

16 Covid-doden in Limburg

De overheid heeft de ziekenhuizen gevraagd om deze week over te schakelen naar de hoogste crisisfase. Over het hele land moeten nu 2.000 intensieve Covid-bedden en nog eens 800 intensieve bedden voor niet-Covid-patiënten beschikbaar zijn. De zeven Limburgse ziekenhuizen moeten opschalen naar in totaal 202 intensieve bedden, waarvan 144 voor Covid-patiënten en 58 voor niet-Covid-patiënten. Met 65 intensieve Covid-patiënten is momenteel 45 procent van de intensieve Covid-bedden in Limburg bezet. In Luik is nu al 80 procent van de intensieve Covid-bedden volzet, in Brussel is dat 65 procent. Door de overrompeling in de ziekenhuizen in Luik en Brussel werden tijdens de maand oktober al 68 Covid-patiënten uit deze regio’s naar Limburg gebracht: 50 uit Luik, 18 uit Brussel. Afgelopen zaterdag werd een recordaantal van 11 patiënten vanuit Luik naar Limburg getransfereerd. Jessa ving in totaal al 42 van de 68 Covid-patiënten van buiten Limburg op. Afgelopen week stierven er in de ziekenhuizen in ons land 677 Covid-patiënten. In de Limburgse ziekenhuizen waren er 16 Covid-overlijdens op een week. In verhouding met het aantal inwoners kent Limburg in deze tweede golf een relatief lage Covid-sterfte: 2,4 procent van de Covid-overlijdens afgelopen week waren te betreuren in Limburg, terwijl Limburgers 7,6 procent van de Belgische bevolking uitmaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer