Direct naar artikelinhoud
VooruitblikVerkiezingen VS

De juridische slag om het Witte Huis is nu al begonnen

Donald Trump.Beeld AFP

‘Zodra de verkiezingen voorbij zijn, zetten we stappen met onze advocaten.’ Donald Trump dreigt nog vóór alle resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend zijn juridische actie te ondernemen om late tellingen in Pennsylvania aan te vechten. In deze sleutelstaat maken zowel hij als zijn Democratische uitdager Joe Biden volgens de laatste peilingen nog kans op winst.

In Pennsylvania zullen minstens vijf kiesdistricten poststemmen pas beginnen tellen daags na verkiezingsdag. “Ik denk niet dat het eerlijk is dat we een lange periode moeten wachten na de verkiezingen”, zei Trump, al beslisten lokale rechtbanken eerder dat tellen na verkiezingsdag wel degelijk kan. De president dreigde intussen ook al in Nevada met rechtszaken tegen poststemmen, die hij al herhaaldelijk en zonder enig bewijs ‘frauduleus’ heeft genoemd.

De reden dat Trump poststemmen op de korrel neemt is omdat ze in het hele land vooral belangrijk zijn voor de Democraten. Zij hebben hun kiezers omwille van de covidpandemie opgeroepen hun kiesbrieven via de post te verzenden. De Republikeinse kiezers zullen naar alle verwachting in grotere getale op verkiezingsdag zelf opdagen omdat de president ze daartoe aanspoorde. Omdat de uitslagen van kieskantoren eerst vrijgegeven worden, kan dit in verschillende staten voor een vertekend beeld zorgen in het voordeel van Trump.

Biden reageerde al scherp op de nieuwe provocatie van president Trump. “De president zal deze verkiezing niet stelen”, klonk het.

Ook de Democratische justitieminister van Pennsylvania, Josh Shapiro, zet nu al zijn hakken in het zand. “Onze verkiezingen zijn pas over wanneer alle stemmen geteld zijn”, zei hij. En verwijzend naar eerdere rechtszaken die de Republikeinen er al aanspanden tweette hij naar de president: “Als je advocaten ons willen uitdagen, dan gaan we je graag nog eens verslaan in de rechtbank.”

De Republikeinen probeerden de voorbije dagen ook al om in Texas minstens 127.000 stemmen ongeldig te laten verklaren die konden worden ingediend via drive-in-stembureaus. Zowel het lokale Hooggerechtshof als een federale rechter verwierp de klacht. De rechtszaak draait om Harris County, een kiesdistrict van Houston dat in toenemende mate Democratisch is en de traditioneel Republikeinse Lone Star State in de richting van Biden duwt.

Democratisch uitdager Joe Biden.Beeld AFP

De bitse woordenstrijd tussen de kandidaten komt ook steeds meer tot uiting op straat. Er is een toenemend aantal incidenten. Zo opende het FBI een onderzoek naar een autocolonne die zaterdag in Texas een campagnebus van Biden probeerde klem te rijden. In North Carolina kreeg de politie zelf kritiek omdat ze een pro-Biden-evenement met pepperspray uit elkaar dreef.

Op en na verkiezingsdag zelf wordt ook gevreesd voor acties van pro-Trump-milities zoals de Oath Keepers en de Proud Boys. Trump vroeg hen al voor hem ‘paraat te staan’. In Washington DC schermen kantoren en winkels hun ramen af uit angst voor geweld tijdens en na verkiezingsavond.

Volgens de peilingen heeft Biden nog steeds nationaal een voorsprong op Trump van meer dan 6 procent maar in sleutelstaten zoals Pennsylvania, Florida, Arizona, Georgia, North Carolina en Iowa is het verschil in sommige polls beperkt tot 1 procent. Geen van beide kandidaten heeft dus al gewonnen spel.