Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Ziekenhuisopnames blijven pieken: ruim 7.000 patiënten opgenomen, 1.300 op intensieve zorgen

Ziekenhuisopnames blijven pieken: ruim 7.000 patiënten opgenomen, 1.300 op intensieve zorgen
Beeld Tim Dirven

De statistieken van Sciensano laten deze ochtend zoals verwacht nieuwe recordcijfers zien over de ziekenhuizen. Het totale aantal patiënten dat met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen ligt bedraagt nu 7.231. Gisteravond raakte al bekend dat ook op intensieve zorgen het record van de eerste golf is verbroken, met nu 1.302 coronapatiënten op ICU, een toename met 79 patiënten op 24 uur tijd.

Gemiddeld kwamen er in de week tussen 28 oktober en 2 november 666 nieuwe ziekenhuisopnames per dag bij. Dat is een stijging met 31 procent tegenover de week eerder. De afgelopen dagen lagen de stijgingspercentages een pak hoger (respectievelijk + 40 procent, +49 procent en +59 procent), al is niet duidelijk of het hier een duurzame trend betreft.

Gisteren werden er 596 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, zondag 555. De voorlopige piek in ziekenhuisopnames werd vorige woensdag bereikt, met 743 opnames in een dag tijd.

Op dit moment liggen er in totaal 7.231 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, dat zijn 408 personen meer dan de dag voordien en opnieuw een absoluut record.

Op de afdelingen intensieve zorg gaat het om 1.302 personen, een toename met 79 personen tegenover gisteren. Daarmee is ook op intensieve zorg is het record van de eerste piek (1.285 patiënten op intensieve zorg) verbroken. 

De ziekenhuizen schakelen deze week naar de hoogste fase, waarbij extra bedden worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. 

Tegelijk verlaten dagelijks echter ook honderden mensen het ziekenhuis. Gisteren waren 180 patiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan, afgelopen zaterdag verliet zelfs een recordaantal van 657 patiënten het ziekenhuis.

Besmettingen

Ook het aantal besmettingen gaat nog altijd in stijgende lijn, al is de toename wel minder fors. Dagelijks kregen de jongste week gemiddeld 15.071 mensen te horen dat ze positief testten op het nieuwe coronavirus. Dat is 4 procent meer dan de week voordien. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag lijkt wel af te nemen, een dag eerder was dat nog 15.664,6, een stijging van 14 procent, de dag ervoor +24 procent.

Let wel: door de nieuwe teststrategie die sinds 21 oktober gehanteerd wordt - enkel mensen met coronasymptomen worden nog getest - zeggen die percentagegetallen eigenlijk nog nauwelijks iets. Door de nieuwe strategie ontbreken sindsdien een aantal nieuwe infecties die voordien wél opgespoord werden in de statistieken.

Op  vrijdag 30 oktober, de meest recente dag waarvoor geconsolideerde dagcijfers beschikbaar zijn, werden volgens de nieuwe teststrategie 14.700 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat cijfer zal de komende dagen allicht nog worden bijgesteld. Het absolute record van dinsdag 27 oktober werd nog naar boven bijgesteld naar 22.086.

De cijfers van na 30 oktober zijn nog niet definitief, maar voorlopig gaat het voor zaterdag 31 oktober al om 5.097 geregistreerde besmettingen, voor zondag 1 november om 1.446.

Sinds het begin van de epidemie telde ons land al 447.355 gevallen. Dat zijn er 6.337 meer dan gisteren. Het gaat bij dit cijfer wel niet om besmettingen op één dag, maar om meldingen van besmettingen van verschillende dagen die sinds gisteren bij Sciensano zijn binnengekomen.

De Belgische incidentie (gevallen per 100.000 inwoners in laatste twee weken) bedraagt nu 1.797.

Testen

Het aantal testen is ondertussen gedaald tot gemiddeld 62.641 per dag. Om de labo’s en de eerstelijnszorg te ontlasten, worden nu enkel nog mensen met symptomen getest, of mensen zonder symptomen bij een clusteruitbraak.

De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, blijft ongeveer gelijk, en ligt nu op 29,18 procent. Het cijfer, dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 procent zou moeten liggen om de epidemie als onder controle te kunnen beschouwen, benadert daarmee de piek van 32 procent van in het voorjaar, toen er amper werd getest.

Overlijdens

Het aantal doden ligt nu gemiddeld op 122,6 per dag, 71 procent meer dan de week voordien. Sinds het begin van de pandemie stierven in ons land al 11.858 mensen met Covid-19.