Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vlaamse Onderwijsraad weigert tekst van Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet.Beeld Photo News

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) heeft een tekst van Rachida Lamrabet geweigerd voor een boek over diversiteit. In haar tekst trok Lamrabet van leer tegen het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs.

Zonder wrijving geen glans. Zo heet het boek dat de Vlaamse Onderwijsraad heeft uitgebracht, waarin zeven experts schrijven over thema’s als diversiteit, levensbeschouwing en radicalisering. De bedoeling van het boek is om leraren te helpen met gespannen situaties om te gaan. 

Ook auteur en jurist Rachida Lamrabet, die vroeger nog voor Unia heeft gewerkt, werd gevraagd een tekst te schrijven voor het boek. Maar de hare is uiteindelijk niet meegenomen in de publicatie, zo heeft de website van de antiracismebeweging Kif Kif bekendgemaakt. 

Lamrabet neemt in haar tekst het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs op de korrel. Ze zou gevraagd zijn om haar tekst wat meer open te trekken en ook te schrijven over andere onderwijsnetten, of over hoe het zit met het hoofddoekenverbod in de brede samenleving, maar dat weigerde de auteur. 

“De structuur van het GO! is niet te vergelijken met andere onderwijsnetten”, zegt Lamrabet. “Het GO! is het enige onderwijsnet dat een algemeen verbod heeft ingesteld; dat vind je niet terug in de andere netten. Het is een heel unieke situatie, en dat rechtvaardigt volgens mij de focus die ik legde.”

De Vlor bevestigt aan Kif Kif dat de focus van de tekst te eenzijdig bleef, ook nadat Lamrabet aanpassingen had doorgevoerd. De tekst zou daardoor de polarisatie nog in de hand werken, aldus de Vlor. “Met dit boek wou de Vlor vooral verenigen en zoeken naar oplossingen doorheen de diversiteit.”