Kernkabinet geeft groen licht voor nieuwe effectentaks

De federale regering heeft een akkoord over een nieuwe effectentaks beet, meldt de zakenkrant De Tijd. Het mechanisme moet 420 miljoen euro opbrengen.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open Vld) wilden de knoop snel doorhakken, omdat de vermogensbelasting vervelend is voor de liberalen. Tegelijkertijd is het versnelde wetsontwerp broodnodig in de zoektocht naar middelen om alle steunmaatregelen voor de coronacrisis te financieren.

1 miljoen euro

Het opmerkelijkste verschil met de oorspronkelijke effectentaks die vorig jaar door het Grondwettelijke Hof vernietigd werd, is dat nu ook vennootschappen de dans niet meer ontspringen, als ze een effectenrekening van meer dan 1 miljoen euro aanhouden. Volgens het huidige wetsontwerp wordt er uitsluitend gekeken naar de effectenrekeningen en niet naar de titularissen

Bij een laatste overleg kwam er wel nog eens de vraag vanuit de socialisten om een belangrijk achterpoortje te sluiten, waarbij beleggers hun aandelenportefeuille spreiden over verschillende rekeningen om telkens onder 1 miljoen euro te blijven. Minister Van Peteghem stelde daarom een antimisbruikbepaling voor: de fiscus mag optreden als een effectenrekening wordt gesplitst om de taks te ontwijken.

Steunmaatregelen

In de marge van deze beslissing spraken premier De Croo en de vicepremiers ook over nieuwe economische steunmaatregelen die de bedrijven door de tweede golf moeten sleuren. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) pleit ervoor dat het systeem van tijdelijke werkloosheid zonder voorwaarden kan ingeschakeld worden, net zoals tijdens de eerste golf. Ook een nieuw uitstel van betaling voor de RSZ-bijdragen en de bedrijfsvoorheffing is een mogelijke piste.

Meer