©  ISOPIX

Cathy Berx: “Ik viseer Bart De Wever niet”

De discussie over de koopzondag in Antwerpen is nog niet gaan liggen. Op Radio 1 maandagmorgen zei Bart De Wever dat hij de kritiek van gouverneur Cathy Berx niet begreep en dat die hem pijn had gedaan.

Volgens de Antwerpse burgemeester was er zaterdagavond nog overlegd tussen hem en de gouverneur en waren beiden tot de conclusie gekomen dat een formeel besluit zo laat, op stedelijk of provinciaal niveau, geen zin meer had.

LEES OOK: Burgemeester De Wever verdedigt koopzondag: “Kritiek beperkt zich blijkbaar alleen tot Antwerpen

“Het klopt dat we toen nog overlegd hebben”, sust Cathy Berx. “Ik heb ook Bart De Wever niet willen viseren. Het ging mij om het probleem van het massaal shoppen net nu we fysieke contacten moeten vermijden om nieuwe besmettingen te voorkomen, levens te redden en de mensen in de zorg te sparen. Dat de burgemeester in zijn filmpje op Facebook uitdrukkelijk stelde dat maandag de niet-essentiële winkels zouden sluiten en dat het dit weekend de allerlaatste kans was, vond ik zeer ongelukkig (De Wever deed dit in zijn aanloop naar zijn boodschap dat iedereen extra voorzichtig moest zijn en dat de politie extra zou handhaven, red.). Communicatie is op zo’n moment belangrijker dan formele besluiten. Ik had ook zaterdagmiddag al gemaild naar alle burgemeesters in de provincie dat het cynisch en macaber is om op Allerheiligen, de dag dat we de doden herdenken, een koopzondag te organiseren.”

“Nu het virus zo hevig circuleert en de zorg zo onder druk staat, is het te risicovol en ongepast om massaal te gaan shoppen, of daartoe op te roepen. Het verbaasde me trouwens dat we op zo’n feestdag nog koopdagen organiseren - dat doen we met Kerstmis en Pasen toch ook niet? - maar goed, dat zal aan mij liggen. Hoe dan ook, Burgemeester De Wever en ik hebben vandaag gesms’t met mekaar en we gaan hier zeker nog rustig en als vrienden over bijpraten. We werken al vele jaren heel goed samen, met af en toe een botsing, maar dat mag, en ik hoop dat dit zo kan blijven. Deze periode is voor iedereen zeer moeilijk. Niemand heeft een boodschap aan meer gekissebis. Goed samenwerken is meer dan ooit de opdracht.” dh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER