Drie Japanse steden mikken op troon van Hongkong als Aziatische draaischijf van globaal financieel systeem

Drie Japanse steden hopen zich als het nieuwe financiële centrum van Azië te kunnen opwerpen. Zij willen daarmee inspelen op de wens van de Japanse premier Yoshihide Suga, die eerder al te kennen heeft gegeven van zijn land een internationale financiële draaischijf te willen maken.

Tokio, Fukuoka en Osaka blijken dat centrum nu naar zich toe te willen trekken. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.

Hongkong

‘Japan koestert al langer de hoop een draaischijf op de internationale financiële markten te kunnen worden,’ aldus Kyodo. ‘Die ambities hebben recent echter een nieuwe injectie gekregen. Dat heeft vooral te maken met de strategie die in China wordt gehanteerd.’

‘De Chinese regering verscherpt immers zijn wetten op het gebied van nationale veiligheid. Bovendien versterken de Chinese autoriteiten hun greep op het semi-autonome Hongkong, momenteel nog altijd het grootste Aziatische centrum op de internationale financiële markten. Die evoluties hebben de ambities van de Japanse financiële centra nieuw leven ingeblazen.’

Tokio heeft al duidelijk gemaakt meer buitenlandse financiële instellingen te willen aantrekken. De Japanse stad heeft daarvoor in Hongkong zelfs een verbindingskantoor opgezet.

‘Er is duidelijk een beweging aan de gang op de internationale financiële markten,’ merkt Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, daarbij op. ‘Er kan een grotere onderlinge concurrentie tussen verschillende Aziatische steden worden vastgesteld. Ik ben ervan overtuigd dat Tokio nu een laatste opportuniteit heeft om financiële bedrijven en specialisten aan te trekken.’

Vele buitenlandse financiële instanties hebben in Tokio kantoren. De Japanse hoofdstad heeft, na de New York Stock Exchange en de Nasdaq Stock Market in New York, tevens de derde grootste beurs van de wereld. Op de Tokyo Stock Exchange staan 3.700 bedrijven genoteerd.

Tokio is volgens een studie van de denktank Z/Yen Group na New York, Londen en Shanghai ook het vierde grootste financieel centrum van de wereld. In een vorige editie stond de Japanse hoofdstad echter nog wel op een derde plaats.

Nadelen

Japan moet echter met een aantal nadelen tegenover andere Aziatische rivalen afrekenen. Waarnemers wijzen daarbij naar de hogere fiscale druk in Japan. Bovendien worstelt het land ook met ernstige taalbarrières.

De Japanse premier Suga heeft echter beloofd om daarin verandering te brengen. Hij wil het fiscale systeem herzien en ook de administratieve last voor buitenlandse bedrijven verminderen. Daarbij zullen volgens hem ook Engelstalige diensten worden aangeboden.

Fukuoka en Osaka willen zich echter als een alternatief voor Tokio aanbieden. Fukuoka heeft zich de voorbije jaren steeds meer als een informatica-draaischijf ontwikkeld en wil nu ook zijn financiële sector verder versterken.

Datzelfde geldt ook voor Osaka, dat al langer een sterke beursactiviteit heeft. De Japanse financiële dienstverlener SBI Holdings zou één van de drijvende krachten achter de plannen van Osaka zijn.

Meer