Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdSwing states

Vergeet de 50 staten. Deze 6 ‘swing states’ bepalen wie straks de Amerikaanse president wordt

Vergeet de 50 staten. Deze 6 ‘swing states’ bepalen wie straks de Amerikaanse president wordt
Beeld AFP

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen draait het eigenlijk om 6 staten. Wie deze befaamde ‘swing states’ binnenhaalt, wordt straks president van de Verenigde Staten.

De vraag of Donald Trump of Joe Biden straks de presidentsverkiezingen wint, staat in de meeste Amerikaanse staten nu al vast. Zo stemmen staten als Californië, Oregon en Maryland steevast voor de Democraten, en zijn Republikeinse bastions als Alabama, Montana en Tennessee nu al binnen voor Trump. Maar in welke staten wordt het dan wel spannend?

Florida

Verschil is volgens de opiniepeilingen miniem. Als Biden deze staat wint, dan is het voorbij voor Trump. Zonder de 29 kiesmannen van Florida kan hij onmogelijk de 270 kiesmannen halen die nodig zijn om president te worden. Als Trump wint, wordt het knijpen voor Biden. Dan ligt Pennsylvania misschien ook onder handbereik voor Trump.

Aantal kiesmannen: 29

Verwachte uitslag: als het heel duidelijk is, misschien rond half vijf woensdagochtend (Belgische tijd).

Michigan

Biden stond ruim voor, maar ook hier slinkt zijn voorsprong iets. Michigan levert 16 kiesmannen. In 2016 versloeg Trump hier Hillary Clinton met een miniem verschil. Hij heeft deze staat echt nodig als hij Pennsylvania niet wint.

Aantal kiesmannen: 16

Verwachte uitslag: tellen stemmen zal waarschijnlijk tot vrijdag 6 november duren.

Texas

Traditioneel een betrouwbare Republikeinse staat, maar de Republikeinen beginnen last te krijgen van de opmars van de Latino inwoners, die hier weinig van Trump moeten hebben. Volgens de opiniepeilingen staat Trump iets voor op Biden. Als Trump deze staat (38 kiesmannen) verliest, is het afgelopen met zijn presidentschap.

Aantal kiesmannen: 38

Verwachte uitslag: mogelijk nog laat op verkiezingsavond (6-7 uur Belgische tijd woensdag). Maar alle stemmen per post die woensdag binnenkomen tellen nog mee.

Pennsylvania

Lichte voorsprong Biden, maar Trump loopt iets in. Als Trump Florida binnenhaalt, heeft hij Pennsylvania (20 kiesmannen) absoluut nodig om Biden te verslaan. Zonder Pennsylvania wordt het erg moeilijk. Als Trump Pennsylvania en Florida wint, dan ligt de weg open naar het Witte Huis.

Aantal kiesmannen: 20

Verwachte uitslag: pas na dagen, ook poststemmen die nog op 6 november binnenkomen tellen mee.

Wisconsin

Ging in 2016 net naar Trump. Biden heeft er nu een ruime voorsprong volgens de opiniepeilingen. Als Trump hier wint, is het waarschijnlijk afgelopen met Biden. Andersom nemen Trumps kansen af zonder Wisconsin.

Aantal kiesmannen: 10

Verwachte uitslag: mogelijk woensdag, alleen stemmen die uiterlijk 3 november zijn binnengekomen tellen mee.

Georgia

Ook een Republikeins bolwerk. Laatste keer dat Georgia voor de Democratische kandidaat stemde was in 1992: Bill Clinton. Maar dit keer ziet Biden toch een kans. Als Trump hier verliest, betekent het guur weer voor hem.

Aantal kiesmannen: 16

Verwachte uitslag: als het verschil groot is, nog op verkiezingsavond. Maar stemmen uit buitenland tellen ook na 3 november nog mee.