© ATV

De Wever na aanslag: “Bouw aanwezigheid militairen in Antwerpen nog niet af”

Antwerpen -

Na de aanslagen in Wenen en vooral omdat die in de buurt van een synagoge plaatsvonden, kwam er maandagavond al verhoogde inzet van de politie aan de Joodse instellingen in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vraagt Defensie om de aanwezigheid van militairen te behouden.

“Bij de eerste indicatie dat de aanslag in Wenen in de buurt van een synagoge plaatsvond, is er direct verhoogd toezicht gekomen aan de Joodse instellingen”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. “Dit deden we ook bij de Franse instellingen na de aanslagen in Parijs en bij de moskeeën na de terreurdaad in Christchurch in Nieuw-Zeeland. We baseren ons steeds op de dreigingsanalyses van OCAD. Ook nu hopen we meer informatie te krijgen over de mogelijke dreiging in Antwerpen en voor de Joodse gemeenschap.”

De Wever herhaalt zijn pleidooi om de militairen toch nog in Antwerpen te houden voor bewakingsopdrachten. De nieuwe federale regering wil die aanwezigheid afbouwen en laten opnemen door de nieuwe op te richten dienst Algemene Beveiliging.

“De militairen leveren een belangrijke ondersteuning. Die taak kan de politie zelf niet leveren. Daarom wensen we een herevaluatie van de intentie om het aantal militairen in Antwerpen af te bouwen. Het zou goed zijn om minstens te wachten tot de dienst Algemene Beveiliging volledig is uitgerust om deze taken over te nemen. Er mag zeker geen gat vallen in de bewaking. In de Joodse wijk geldt nog steeds dreigingsniveau 3 en die dreiging gaat niet snel afnemen”, zegt de woordvoerder. svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen