Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Wat we nu (nog niet) weten over de verkiezingen in Amerika

Wat we nu (nog niet) weten over de verkiezingen in Amerika
Beeld AFP

De laatste Amerikaanse stembureaus hebben om 6 uur Belgische tijd de deuren gesloten. Daar worden nu nog de stemmen geteld. Van zowat driekwart van de staten is de volledige uitslag al binnen, maar het is vooral uitkijken naar enkele cruciale strijdstaten. Pennsylvania, Michigan en Wisconsin kunnen deze verkiezingen beslissen.

en

Wat we op dit moment weten

• Op dit moment ligt Democratisch presidentskandidaat Joe Biden voor wat het aantal kiesmannen betreft. De kandidaat die 270 of meer kiesmannen achter zich krijgt, wordt president. 

• Biden wint momenteel de staten Californië, Washington, Oregon, New York, Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Maryland, Rhode Island, New Hampshire, Delaware, Virginia, Illinois, Colorado, Minnesota, Hawaii, New Mexico, en Maine. Hij is nu al zeker van 227 kiesmannen.

• Zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump gaat aan de haal met Idaho, Florida, Utah, West Virginia, South Carolina, Indiana, Kentucky, Tennessee, Alabama, Mississippi, Missouri, Louisiana, Arkansas, Kansas, Oklahoma, Nebraska, South Dakota, North Dakota, Ohio, Texas, Montana, Iowa en Wyoming. Trump kan nu op 213 kiesmannen rekenen.

• Voor 43 staten kennen we de uitslag al. Daarvan gaan er 20 naar Biden en 23 naar Trump. In Nebraska, een van de weinige staten die zijn kiesmannen deels proportioneel toekent, snoept Biden wel 1 kiesman van Trump af. In Maine is Biden voorlopig nog maar zeker van 3 van de 4 kiesmannen.

Florida gaat dus, net als vier jaar geleden, naar Trump. De zogenoemde “makkelijke weg” naar het Witte Huis voor Biden is daardoor niet meer mogelijk.

• Voorlopig heeft Joe Biden meer dan 2 miljoen stemmen meer behaald dan Donald Trump. De Democraat heeft er momenteel 68,997 miljoen, de Republikein 66,725 miljoen.

• In een toespraak riep Democratisch presidentskandidaat Joe Biden op tot geduld. “Het is niet voorbij tot elke stem geteld is.”

• In een reactie in zijn eigen toespraak zei Trump dat de Democraten de verkiezingen willen stelen. Hij riep op te stoppen met tellen, en kondigde aan dat hij naar het Hooggerechtshof trekt.

Wat we niet weten

• Het lijkt te zullen aankomen op de swing states Pennsylvania (20 kiesmannen), Michigan (16), en Wisconsin (10). Het is niet zeker of we de uitslag in die staten vandaag al zullen kennen. Michigan heeft al laten weten dat we voor woensdagavond lokale tijd geen resultaten moeten verwachten.

Wisconsin lijkt momenteel te kantelen in het voordeel van Biden. Met 92 procent van de stemmen geteld, ligt de Democraat zo’n 20.000 stemmen voor op zijn Republikeinse rivaal. Die late kanteling zou kunnen liggen aan het feit dat de poststemmen pas helemaal op het einde geteld worden en meer Democraten hun stem vooraf hebben uitgebracht.

• Ook Arizona (11 kiesmannen) lijkt naar Biden te gaan. Hij leidt met meer dan 100.000 stemmen verschil, maar die uitslag is nog niet definitief.