Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Waarom de uitslag zo lang op zich laat wachten: ‘poststemmen’ tellen kan nog uren of zelfs dagen duren

Stemmentellers aan het werk in Wisconsin.Beeld REUTERS

Door de coronapandemie kozen veel Amerikanen ervoor om hun stem per post uit te brengen. Sommige staten hebben een andere manier om de stembiljetten te tellen. En dus kunnen de voorlopige resultaten in die staten wat voorbarig lijken en nog een heel andere wending nemen, zowel langs de kant van Trump als Biden. Een overzicht van de manieren waarop enkele cruciale staten stemmen tellen. 

In strijdstaten Pennsylvania, Michigan en Wisconsin staat president Trump momenteel aan de leiding, zoals blijkt uit de cijfers op onze interactieve kaart. In die staten worden géén stembiljetten op voorhand geteld en komen de eerste resultaten dus hoogstwaarschijnlijk van de stemmen die op Election Day zijn uitgebracht. Dat zijn hoofdzakelijk mensen die buiten de stadscentra wonen en dat is normaal gezien in het voordeel van Trump. Maar dan zijn er natuurlijk nog de ‘early voters’ en mensen uit de steden zelf, die meer stemmers op de been brengen en dat speelt in de kaart van Biden. Sommige mensen noemen het daarom de ‘red mirage’ (letterlijk ‘rode luchtspiegeling’, red.) en de ‘blue shift’ (letterlijk ‘blauwe verschuiving’, red.). De gunstige tussenstand betekent dus nog lang geen victorie voor Trump. Bovendien kan het stemmen tellen in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin nog enkele dagen duren. De sleutel van de verkiezingen kan dus wel eens in deze drie staten liggen.

Het omgekeerde scenario ligt op tafel in Florida en North Carolina. In die staten begint het tellen van de stemmen met de biljetten die met de post binnenkwamen, die vooral gunstig waren voor de Democraten. Dat bevestigen verkiezingsfunctionarissen uit Florida en North Carolina zelf. Naarmate de nacht vordert, sijpelen dus steeds meer stemmen van Election Day binnen, die meer in het voordeel van Trump zouden moeten zijn. Dezelfde dynamiek wordt verwacht in Texas, net als in Iowa en Ohio.

Volg alle resultaten op de voet op onze interactieve kaart