Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

▶ Bernie Sanders voorspelde ‘horrorscenario’ woord voor woord

Senator Bernie Sanders van Vermont waarschuwt al maanden voor “de bedreiging die president Trump vormt voor de Amerikaanse democratie”.Beeld AFP

Tijdens een interview met de populaire talkshowpresentator Jimmy Fallon waarschuwde senator Bernie Sanders in oktober al voor een ‘horrorscenario’ waarin Donald Trump zich tot winnaar uit zou roepen zonder alle (post)stemmen in cruciale strijdstaten te laten tellen. Zijn voorspelling lijkt nu woord voor woord uit te komen. 

Tijdens het programma spreekt de 79-jarige senator van Vermont de vrees uit dat miljoenen poststemmen in de cruciale staten Pennsylvania, Michigan en Wisconsin niet geteld kunnen worden tijdens de verkiezingsnacht en dat de Republikeinse president daar misbruik van zal maken. Presentator Jimmy Fallon deelde het fragment op Twitter en daar doet het nu weer de ronde:

Video wordt geladen...

“Uit onderzoek weten we dat Democraten liever per post stemmen, terwijl Republikeinen meer naar het stemlokaal gaan”, aldus Sanders. Omdat de persoonlijk uitgebrachte (overwegend) Republikeinse stemmen waarschijnlijk eerder geteld worden, spreekt Sanders in de uitzending de verwachting uit dat Trump in de eerdergenoemde staten op voorsprong zal komen. Die voorspelling is inmiddels werkelijkheid geworden: in alle drie de staten ligt de huidige president 4 tot 13 procent voor op zijn Democratische uitdager Joe Biden.

Overwinning opeisen

In het interview zegt de senator dat het in zo'n scenario goed mogelijk is dat Trump dan snel de overwinning opeist: “Het zou zomaar kunnen dat hij tijdens de verkiezingsnacht om 10 uur op tv komt en zegt tegen de kijkers: ‘Amerikanen, ik wil jullie bedanken voor mijn herverkiezing. Het zit erop!’” 

Maar, zo waarschuwt Sanders, als de volgende dagen de overwegend Democratische poststemmen worden geteld waardoor Biden de cruciale staten wint, zal Trump ingrijpen. “Hij zal dan zeggen: ‘Zie je wel, ik had toch gezegd dat er fraude wordt gepleegd met de poststemmen. Ik ga het Witte Huis niet verlaten’”.

Hier zit Sanders er deels naast met zijn horrorscenario. Want hoewel Trump inderdaad de verkiezingswinst al opeiste tijdens zijn speech in de verkiezingsnacht, ging hij meteen een stap verder: 

“Dit is fraude, beschamend voor het Amerikaanse volk”, zei de Republikein zonder bewijs te leveren voor die uitspraak. “We hebben deze verkiezingen gewonnen. Dit is een megafraude. Ons doel is nu de integriteit van de verkiezingen te garanderen. We gaan naar het Hooggerechtshof. Het stemmen moet stoppen.”