Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Trump of Biden? Om deze vier staten draait het nu

Trump of Biden? Om deze vier staten draait het nu
Beeld Jan Straetmans

Pennsylvania, Michigan, North Carolina en Georgia. Om die vier staten spant het nog vooral. De president claimde woensdagochtend (Belgische tijd) al de overwinning na zijn zege in Florida, maar zijn Democratische rivaal Joe Biden liep in de loop van de dag zijn achterstand in cruciale staten in.

In de loop van de avond meldde persbureau AP dat Biden de staat Wisconsin had gewonnen. Daarmee kwam zijn totale aantal kiesmannen op 248. Voor de winst heeft hij er minstens 270 nodig.

De slag om de vier overgebleven cruciale staten is een ingewikkeld schaakspel, vooral omdat er nog veel poststemmen worden geteld. Het lijkt er op dat veel meer Democraten dan Republikeinen per post hebben gestemd, dat verklaart waarom Biden in de loop van de dag in sommige cruciale staten dichterbij is gekomen of de leiding heeft overgenomen. Het staat wel vast dat Trump zal proberen het voor elkaar te krijgen dat die stemmen ongeldig worden verklaard.

Video wordt geladen...

Pennsylvania (20 kiesmannen)

Volgens president Trump heeft hij deze cruciale staat al in zijn zak, maar de Democratische gouverneur Tom Wolf waarschuwde dat er nog veel stemmen moesten worden geteld. Woensdagavond stond Trump hier op voorsprong: 53,3 procent van de getelde stemmen tegen 45,5 voor Biden. Maar er moet nog een vijfde van de stemmen worden geteld, onder meer uit Democratische bolwerken. Daarnaast tellen de poststemmen die de komende drie dagen binnenkomen nog mee. Zonder Pennsylvania kan Trump moeilijk winnen. Hij moet dan Michigan en Wisconsin binnenhalen.

Michigan (16 kiesmannen)

In deze swing state ging Trump eerder op de dag aan kop. Na het tellen van 94 procent van de stemmen loopt Biden nu iets voor: 49,5 procent tegen 48,8 procent voor Trump. De president kondigde aan dat hij bij de rechter zal eisen dat het tellen van de stemmen in Michigan gestaakt wordt, omdat de Republikeinen onvoldoende toegang tot het tellen zouden hebben gehad. Stemmen die na sluiting van de stembus per post binnenkomen, tellen in deze staat niet meer mee.

Georgia (15 kiesmannen)

De laatste keer dat Georgia voor een Democratische presidentskandidaat koos, was in 1992: Bill Clinton. Na het tellen van 93 procent van de binnengekomen stemmen ligt Trump hier voor: 50,3 procent tegen 48,5 voor Biden. Maar ook hier geldt dat dat de komende drie dagen nog kan veranderen door binnenkomende poststemmen.

North Carolina (15 kiesmannen)

Ook een staat die Trump in 2016 binnenhaalde. Nu 95 procent van de verwachte stemmen geteld is, loopt hij met 50,1 procent voor op Biden, die op 48,7 procent. Trump lijkt goede kansen te hebben, maar stemmen per post die de komende negen dagen binnenkomen, kunnen de verhouding nog op zijn kop zetten.