© Simon Mouton

© Mine Dalemans

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Doodsbedreigingen en vernielingen moeten stoppen”

De Turks-Belgische vereniging Fedactio, die een zeventigtal organisaties overkoepelt, dient een klacht in tegen onbekenden wegens doodsbedreigingen en vernielingen in verschillende Belgische steden. Fedactio wordt gerekend tot de Gülen-beweging, die volgens de Erdogan-aanhangers achter de mislukte staatsgreep zat.

blg, dh

Fedactio, met ook prominente vertegenwoordigers in Antwerpen, waar ze trouwens goede banden heeft met de N-VA, heeft advocaat Walter Van Steenbrugge in de arm genomen. “We dienen vandaag een klacht in in Gent”, zegt hij. “De doodsbedreigingen en vernielingen moeten nu stoppen. Het gaat van kwaad naar erger: de onderzoeksrechter moet tussenkomen en veiligheidsmaatregelen nemen.”

Volgens de advocaat heeft Fedactio géén banden met het Gülennetwerk. “Het gaat om vredelievende intellectuelen, die voor de mensenrechten en tegen de doodstraf zijn, en in die zin de absolute tegenpool van de Turkse president Erdogan zijn. Het is waarschijnlijk ook daarom dat ze nu geviseerd worden.”

“Het gaat om een federale materie, maar Gent is het aanknopingspunt omdat daar onder meer graffiti op gevels gespoten is”, zegt Van Steenbrugge. “Maar het vandalisme en de doodsbedreigingen situeren zich over het hele land: Antwerpen, Brussel, Limburg…”

Volgens Van Steenbrugge is niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben een uitgebreid onderzoek gevraagd. We noemen geen namen, maar er wordt uiteraard wel in de richting van Erdogan-aanhangers gekeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER