© AP

Minstens 120 gevallen van seksueel misbruik tijdens conflict in Zuid-Soedan

Tijdens de escalatie van het geweld van de afgelopen weken in Zuid-Soedan, werden al minstens 120 gevallen van seksueel geweld geregistreerd, onder meer door soldaten. Dat melden de Verenigde Naties woensdag. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Zuid-Soedanese overheid bovendien oorlogsmisdaden begaan na het afsluiten van het vredesakkoord vorig jaar.

De VN-missie in Zuid-Soedan heeft “zeer verontrustende berichten” ontvangen over soldaten en andere mannen die burgers verkrachten in de buurt van een VN-kamp en in andere wijken in de buurt van de hoofdstad Juba, aldus woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, Farhan Haq. Onder de slachtoffers bevinden zich ook minderjarigen. Haq verklaarde dat de VN-vredestroepen extra patrouilles hebben ingezet, en ook vrouwen zullen beschermen die de sites van de VN verlaten waar burgers onderdak krijgen.

“We hebben alle partijen in het conflict opgeroepen om persoonlijk hun verantwoordelijkheid te nemen om onmiddellijk sancties uit te vaardigen tegen de soldaten die betrokken zijn bij deze onnoemelijke gewelddaden”, aldus de woordvoerder nog. Hij verklaarde bovendien dat hij op de hoogte is van de berichten over blauwhelmen die niet ingrijpen wanneer verkrachtingen plaatsvinden, en voegde toe dat er “ernstige consequenties” zullen zijn als de vredessoldaten er niet in slagen hun plicht te vervullen om burgers te beschermen.

De verkrachtingen gebeurden nadat het geweld tussen regeringssoldaten en de aanhangers van de oppositie opnieuw geëscaleerd is op de vijfde verjaardag van de Soedanese onafhankelijkheid op 9 juli. De gevechten doen het vredesakkoord wankelen, dat vorig jaar werd ondertekend na een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn voorganger Riek Machar, die in december 2013 leidde tot een gewapend conflict.

Amnesty International beschuldigt de regeringssoldaten en de milities die de regering steunen er bovendien van oorlogsmisdaden te hebben gepleegd nadat het akkoord werd ondertekend. Volgens de ngo, die zich baseert op getuigenissen, zouden ze in de regio van Leer, de thuisbasis van Riek Machar, vrouwen hebben verkracht, dorpen hebben platgebrand en burgers hebben gedood.

“Deze oorlogsmisdaden en andere misdaden die in heel het land worden gepleegd, zijn het resultaat van de voortdurende straffeloosheid dat het conflict blijft voeden in Zuid-Soedan, zodat we de afgelopen weken hebben gezien”, aldus crisisadviseur van Amnesty Lama Fakih.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer