Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Trump begint juridische oorlog: president eist hertelling en opschorting van telling in verschillende staten

Donald Trump.Beeld AFP

Terwijl Joe Biden steeds meer uitloopt op president Trump, begint Trump aan zijn juridische gevecht tegen de verkiezingsuitslag. Hij eiste gisteren bij de rechter dat het tellen van de stemmen gestaakt moest worden in Pennsylvania en Michigan. In Wisconsin, gewonnen door Biden, eiste hij een hertelling.

In Pennsylvania claimde Trump de overwinning, hoewel er geen officiële uitslag was, geen enkel medium hem tot winnaar had uitgeroepen en nog 17 procent van de stemmen geteld moest worden. Hij had een voorsprong van 6 procentpunt op Biden, maar zou nog ingehaald kunnen worden omdat de stemmen die per post binnenkomen vaker van Democraten zijn.

Trump wil nu dat het Hooggerechtshof tussenbeide komt en het meetellen van stemmen die na de verkiezingsdag van 3 november zijn binnengekomen verbiedt. Eerder bepaalde het Hooggerechtshof van de staat Pennsylvania dat stemmen die tot vrijdagmiddag binnenkomen mogen worden meegeteld. In oktober werd deze zaak al voor het Supreme Court, het Hooggerechtshof, gebracht. Toen staakten de stemmen en besloot het Hooggerechtshof dat de uitspraak van het Hof in Pennsylvania voorlopig geldig was. Het behield zich echter wel het recht voor om op de zaak terug te komen.

Volgens de campagne van Trump is er nu alle reden om in te grijpen in Pennsylvania. “Slechte dingen gebeuren in Pennsylvania”, zei Justin Clark, manager van de campagne van Trump. Democraten zouden samenspannen om Republikeinse kiezers het kiesrecht te ontnemen. Ze zouden tellingen geheim houden voor Republikeinse waarnemers, aldus Clark.

Mensen komen op straat in Washington met de oproep elke stem te tellen. Eerder had president Trump bij de rechter geëist om het tellen van stemmen te staken in Pennsylvania en Michigan.Beeld AFP

Josh Shapiro, minister van Justitie van Pennsylvania, ontkende tegenover CNN dat er met het tellen geknoeid is. “Er zijn waarnemers en het tellen zal doorgaan. Er is transparantie in dit proces”, aldus Shapiro. Hij noemde de eis om het tellen te staken “politiek, niet juridisch”.

Trump eiste ook dat het tellen in Michigan gestaakt wordt omdat Republikeinse waarnemers geen “betekenisvolle toegang” tot het tellen zouden hebben gehad. Een woordvoerder van de staat Michigan ontkende dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan.

De Democratische advocaat Mark Brewer was aanwezig bij het tellen van de stemmen in Detroit. In de Detroit News zei hij dat er honderden Republikeinse waarnemers aanwezig waren en dat ze volledige toegang hadden. Wel noemde hij ze “slecht getraind” en “onbeschoft”.