Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Protest in VS: zwaarbewapende Trump-aanhangers demonstreren in Phoenix

Een zwaargewapende man protesteert aan een stembureau in Phoenix.Beeld AP

In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. In Oregon moest de politie tussenbeide komen en werden verschillende mensen gearresteerd en in Arizona protesteren Trumpaanhangers nog steeds voor het kiesbureau. 

en

Waarnemers denken dat de onrust nu, na de relatief rustige verkiezingsnacht, alsnog groeit omdat nog steeds stemmen worden geteld en niet iedereen het eens is met de resultaten. Op sociale media roepen extreemrechtse groepen op om linkse demonstranten te confronteren, soms met geweld. President Donald Trump beweert ondertussen dat wordt geprobeerd de verkiezingen te “stelen”.

Voor een overheidsgebouw in Arizona heeft zich woensdagavond een grote groep aanhangers van president Donald Trump verzameld. Verscheidene van hen zouden wapens hebben zoals automatische geweren, meldde een correspondent van de zender CNN op een live uitzending. Op televisiebeelden was te zien hoe enkele tientallen mensen protesteerden voor het verkiezingsbureau van het district Maricopa County en het parlementsgebouw van de Amerikaanse staat Arizona. De demonstranten eisen er dat het tellen doorgaat. Arizona is een van de staten waar het resultaat van de stemming nog niet duidelijk is.

Protest in VS: zwaarbewapende Trump-aanhangers demonstreren in Phoenix
Beeld Getty Images

Ook in Oregon was het onrustig. De politie en de Nationale Garde zat er honderden extreemlinkse demonstranten achterna in het centrum van Portland en arresteerde minstens tien mensen. De stad in het noordwesten van de Verenigde Staten, die sinds de zomer het toneel van demonstraties is, is door de gouverneur van Oregon Kate Brown in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Brown verlengde de noodtoestand die was ingesteld voor de nacht van de presidentsverkiezingen om gewelddadige protesten te voorkomen. 

De politie van New York (NYPD) zei ongeveer 50 arrestaties te hebben verricht bij late protesten verspreid in de stad. Er waren ook demonstraties in een paar andere Amerikaanse steden op woensdagavond, waarbij geëist werd dat het tellen onverminderd door zou gaan. Dat was onder meer het geval in Atlanta, Detroit en Oakland.

Lokale partners van ‘Protect the Results’ - een coalitie van meer dan 165 organisaties, belangengroepen en vakbonden - hebben tussen woensdag en zaterdag meer dan 100 evenementen georganiseerd in het hele land. 

De politie van Los Angeles blokkeert een straat.Beeld AP

Rivaliserende protestgroepen hebben zich ook verzameld op de straten van Detroit in de staat Michigan. Terwijl de ene groep oproept dat er gestopt moet worden met het tellen van de stemmen, eist de andere groep dat juist elke stem geteld moet worden. Biden kreeg in Michigan de meerderheid van de stemmen. Trumps campagneteam zei eerder op de dag het tellen van de stemmen in de staat via de rechter te willen stopzetten. Trump won vier jaar geleden nipt in de staat.

Verkiezingsmedewerkers plakken de ramen van het stembureau in Detroit af, zodat Trump-aanhangers niet meer naar binnen kunnen kijken.Beeld AFP

Ook de politie van de staat Minnesota arresteerde demonstranten. Die liepen over de snelweg in de stad Minneapolis. In de stad Pittsburgh, in de mogelijk cruciale swing state Pennsylvania, werden drie mensen opgepakt bij protesten.

• Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

• Resultaten verkiezingen Amerika: de uitslagen van Trump en Biden in kaart

• Maakt niet uit wie wint: ook zonder Trump blijft het Trumpisme bestaan