Comfortfood tijdens de Amerikaanse verkiezingen: zo maak je de traditionele ‘election cake’
In Amerika zijn mensen massaal aan het bakken geslagen tegen stress. Verkiezingsstress om precies te zijn. Vooral de traditionele ‘election cake’ valt in de smaak, afgaande op de eindeloze stroom aan foto’s van lustige hobbybakkers op sociale media. Meedoen? We snorden het oorspronkelijke recept op zodat je thuis aan de slag kunt.
Bakken is dit jaar immens populair. Zeker nu we noodgedwongen thuiszitten, gaat ook de oven weer aan. Cake, koekjes of taart: we worden er helemaal zen van. Dat weten ze in Amerika ook. Door de verkiezingskoorts hebben mensen zich massaal teruggetrokken in de keuken, in veel gevallen om een ‘election cake’ te maken.
Het recept voor deze zoetige lekkernij verscheen voor het eerst in 1796 in ‘American Cookery’ van Amelia Simmons. Dat was het eerste Amerikaanse kookboek ooit, als in: geschreven door een Amerikaan in de Verenigde Staten. Maar Simmons heeft de cake niet zelf bedacht. Volgens de gerenommeerde krant The New York Times vindt het dessert zijn oorsprong in de staat Connecticut in de 18e eeuw. Destijds duurde het vaak een hele nacht om alle stemmen te tellen tijdens de verkiezingen en werd de cake gemaakt om het wachten te verzachten. Daarnaast wordt gezegd dat het gebak vroeger een manier was van vrouwen om hun man te overtuigen om te gaan stemmen, aangezien ze zelf geen stemrecht hadden.
Dankzij de bitsige verkiezingsstrijd tussen Joe Biden en Donald Trump maakt de election cake nu een comeback. Op Reddit en andere online discussieplatformen worden en masse recepten gedeeld. Volgens Google zijn de zoekopdrachten de voorbije dagen de hoogte in geschoten en op Instagram delen mensen enthousiast het resultaat van hun bakkunsten.
(Lees verder onder de foto’s.)
Benieuwd naar het recept? We helpen je een handje.
Ingrediënten
160 milliliter warm water • 13 gram droge gist • 470 gram én 1 eetlepel bloem • 225 gram ongezouten boter (eventueel nog wat extra om je pannen in te vetten) • 2 opgeklopte eieren • 200 gram (licht)bruine suiker • 240 milliliter karnemelk • 1 theelepel bakpoeder (of baking soda) • 2 theelepels kaneel • een halve theelepel gemalen kruidnagel • een halve theelepel foelie • een halve theelepel nootmuskaat • 1 theelepel zout • 220 gram rozijnen • 110 gram pecannoten (in stukjes gehakt)
Bereiding
1. Giet het warme water in een kom en strooi de gist erover. Roer en wacht 5 minuten tot alles opgelost is.
2. Voeg 130 gram bloem toe en klop tot het geheel goed gemengd is. Doe er de boter bij en blijf kloppen tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de rest van de bloem toe, samen met de eieren, suiker, karnemelk, bakpoeder, kruiden en het zout. Blijf nog drie minuten kloppen.
3. Doe de rozijnen en pecannoten in een kleine kom met de eetlepel bloem. Roer ze vervolgens doorheen het beslag.
4. Vet twee broodpannen in met boter. Verdeel het beslag over de broodpannen en bedek met een handdoek. Laat het anderhalf uur staan.
5. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Dat duurt een uur à een uur en een kwart. Test door een tandenstoker in de cake te steken. Als je deze eruit haalt en hij is nog schoon, is de cake klaar. Laat 5 minuten afkoelen en smullen maar!
Tip: wie wil, kan experimenteren met glazuur, suiker en toppings op de cake voor een Instagramproof resultaat.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Drie op de vier pensioengerechtigden in Japan blijft werken: hoe komt dat?
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
HLN Shop
Oortjes versus hoofdtelefoon: zo kies je de juiste optie voor onderweg, op het werk en tijdens het sporten
Overal waar je komt, zie je wel mensen die naar muziek luisteren. Sommigen slenteren rond met compacte oortjes, terwijl anderen gaan voor een lijvige hoofdtelefoon. Als je nog geen ervaring hebt met het aanschaffen van beide audiogadgets, kan het lastig zijn om te beslissen welke van de twee jouw geld waard is. Met deze tips van HLN Shop vind je de beste optie. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
Livios
Mos op je dak: kan het kwaad? En wat doe je ertegen?
Je kan er niet omheen: mossen nestelen zich graag op elk type dak. Mosvorming is niet schadelijk voor je dakconstructie of -bedekking, maar het oogt niet mooi. Gelukkig kan je het op verschillende manieren verwijderen én voorkomen. Bouwsite Livios legt uit hoe. -
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer